Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Stjärnkock ger tips för pizzabagare i hemmen, MacGyver har rötter i Österbotten och testa din hjärna

Från 2020
MacGyver med raket på axeln.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Alla älskar pizza. Och de som påstår någonting annat ljuger. Finländarna äter uppskattningsvis 40 miljoner fryspizzor om året – kanske dags att ge pizzan status som finsk nationalrätt? Strömsö bjöd in stjärnkocken Nick Victorzon och bad honom visa hur den bästa pizzan blir till i hemmaköket.

Hur det kan komma sig att MacGyver klarar sig ur varenda knipa med påhittiga knep och knåp? Det är nästan som att man kan dra direkta kopplingar till den stereotypiska, händiga österbottningen. Vilket man nu också kan göra. MacGyver har nämligen rötter i Österbotten och Svenskfinland.

Den svenska författaren Alex Schulmans självbiografiska bok Glöm mig är en skildring av en vacklande relation mellan en mor och en son, men också en självutlämnande berättelse om medberoende och förnekelse, om familjehemligheter och nödvändigheten av att bryta skadliga beteendemönster.

NHL-lagen har ett långt veckoslut kvar att rusta upp inför resten av säsongen. Det betyder bråda tider för många tunga mästarkandidaters klubbledare. Ur finländsk synpunkt är transferfönstrets intressantaste fråga: vad gör lagen med de största blåvita stjärnorna?

Hur fungerar din vardag? Vårt hjärntest visar hur din hjärna mår.

Diskussion om artikeln