Protestmarsch i London till stöd för Julian Assange - på måndag ska domstol behandla USA:s begäran att få Assange utlämnad

Hundratals människor demonstrerade på lördagen i London för att visa Wikileaks-grundaren Julian Assange sitt stöd inför en domstolsförhandling som inleds på måndag.
Assange sitter fängslad i Storbritannien, och han riskerar att bli utlämnad till USA där han riskerar att dömas till ett långt fängelsestraff för spionage.
Assange blev känd då han 2010 via Wikileaks publicerade stora mängder hemliga amerikanska militära dokument på internet.
En brittisk domstol börjar på måndag behandla USA:s begäran att få Assange utlämnad. USA vill ställa honom inför rätta och anklagar honom för att ha läckt hemligstämplat material om USA:s krigföring i Afghanistan och Irak.
Dokumenten avslöjade bland annat tortyr och militära övergrepp på civila.
Assanges anhängare ser honom som en förkämpe för yttrandefrihet och anser att gripandet av honom var ett angrepp riktat mot journalistisk verksamhet - och att journalister har rätt till skydd.
De domstolsförhandlingar som inleds på måndag i London fortsätter i samband med en andra session i maj.
Många kända ansikten deltog i protestmarschen
Demonstranterna i London - bland dem Greklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis, Pink Floyds grundare Roger Waters och Chrissie Hynde från The Pretenders - krävde att den brittiska regeringen stoppar utlämningen.
Utlämna inte Assange! Journalistik är inget brott! stod det på banderollerna.
Julian Assanges pappa John Shipton deltog också i protestmarschen och höll ett tal till folksamlingen vid Parliament Square. Han sade bland annat att arresteringen av Assanges hade gjorts på ett godtyckligt sätt och att det är obegripligt att Assange sitter fängslad.
Förföljelsen av Assange representerar en mörk kraft som riktas mot dem som söker efter rättvisa, transparens och sanning
― Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson i ett tal utanför parlamentet i London 22.2.2020
Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson talade utanför parlamentet i London i dag. Han sade att förföljelsen av Assange representerar "en mörk kraft" som riktas mot dem som söker efter rättvisa, transparens och sanning.
Vädjanden både till USA och Storbritannien
Människorättsorganisationen Amnesty International och Reportrar utan gränser har vädjat till USA att på allvar beakta pressfriheten och inte åtala Assange.
Över 40 jurister från olika länder - bland annat Storbritannien, USA och Frankrike - publicerade i dag ett brev där de ber Storbritannien avslå USA:s begäran om utlämnande av Assange.
Assange satt sju år inne på Ecuadors ambassad i London
Australiern Julian Assange tillbringade sju år på Ecuadors ambassad i London där han sökte skydd för att han riskerade åtal i Sverige. Han greps i april 2019 och sitter nu i fängelset Belmarsh i London
I november 2019 beslöt en domstol i Sverige att slopa de utredningar som gällde anklagelser om att Assange skulle ha gjort sig skyldig till sexbrott i Sverige.
Rättelse 24.2.2020 kl. 12.35 Wikileaks taleskvinna ändrat till talesperson i artikeln.
Försvarsadvokater: Vi ansöker om asyl för Julian Assange i Frankrike
Assange riskerar i Storbritannien att utlämnas till USA.
Advokat: Trump erbjöd Assange ett lindrigare straff om han skulle neka Rysslands inblandning i presidentvalet
Assange riskerar 175 år i fängelse i USA.
Julian Assange döms för brott mot borgensvillkor - riskerar ett år fängelse och utlämning till USA
Greps delvis på uppmaning av USA, enligt Scotland Yard.
Julian Assange i ord och bild - en brottsling i USA:s ögon, olovligt frihetsberövad enligt FN
USA vill att Storbritannien utlämnar Assange.