Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protestmarsch i London till stöd för Julian Assange - på måndag ska domstol behandla USA:s begäran att få Assange utlämnad

Från 2020
Uppdaterad 24.02.2020 08:09.
Programmet är inte längre tillgängligt
Demonstranter samlades i London för att försvara Assange - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Hundratals människor demonstrerade på lördagen i London för att visa Wikileaks-grundaren Julian Assange sitt stöd inför en domstolsförhandling som inleds på måndag.

Assange sitter fängslad i Storbritannien, och han riskerar att bli utlämnad till USA där han riskerar att dömas till ett långt fängelsestraff för spionage.

Assange blev känd då han 2010 via Wikileaks publicerade stora mängder hemliga amerikanska militära dokument på internet.

"Utlämna inte Assange" och "journalistik är inget brott" står det på banderollen i London 22.2.2020
Bildtext "Utlämna inte Assange" och "Journalistik är inget brott" står det på banderollen i London 22.2.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

En brittisk domstol börjar på måndag behandla USA:s begäran att få Assange utlämnad. USA vill ställa honom inför rätta och anklagar honom för att ha läckt hemligstämplat material om USA:s krigföring i Afghanistan och Irak.

Dokumenten avslöjade bland annat tortyr och militära övergrepp på civila.

Assanges anhängare ser honom som en förkämpe för yttrandefrihet och anser att gripandet av honom var ett angrepp riktat mot journalistisk verksamhet - och att journalister har rätt till skydd.

De domstolsförhandlingar som inleds på måndag i London fortsätter i samband med en andra session i maj.

Demonstration till stöd för Julian Assange i London 22.2.2020
Bildtext Demonstration till stöd för Julian Assange i London 22.2.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Många kända ansikten deltog i protestmarschen

Demonstranterna i London - bland dem Greklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis, Pink Floyds grundare Roger Waters och Chrissie Hynde från The Pretenders - krävde att den brittiska regeringen stoppar utlämningen.

Utlämna inte Assange! Journalistik är inget brott! stod det på banderollerna.

Julian Assanges pappa  John Shipton vädjar för sin son i London 22.2.2020
Bildtext Julian Assanges pappa John Shipton vädjar för sin son i London 22.2.2020
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Julian Assanges pappa John Shipton deltog också i protestmarschen och höll ett tal till folksamlingen vid Parliament Square. Han sade bland annat att arresteringen av Assanges hade gjorts på ett godtyckligt sätt och att det är obegripligt att Assange sitter fängslad.

Förföljelsen av Assange representerar en mörk kraft som riktas mot dem som söker efter rättvisa, transparens och sanning

― Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson i ett tal utanför parlamentet i London 22.2.2020

Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson talade utanför parlamentet i London i dag. Han sade att förföljelsen av Assange representerar "en mörk kraft" som riktas mot dem som söker efter rättvisa, transparens och sanning.

Vädjanden både till USA och Storbritannien

Människorättsorganisationen Amnesty International och Reportrar utan gränser har vädjat till USA att på allvar beakta pressfriheten och inte åtala Assange.

Över 40 jurister från olika länder - bland annat Storbritannien, USA och Frankrike - publicerade i dag ett brev där de ber Storbritannien avslå USA:s begäran om utlämnande av Assange.

Assange satt sju år inne på Ecuadors ambassad i London

Australiern Julian Assange tillbringade sju år på Ecuadors ambassad i London där han sökte skydd för att han riskerade åtal i Sverige. Han greps i april 2019 och sitter nu i fängelset Belmarsh i London
I november 2019 beslöt en domstol i Sverige att slopa de utredningar som gällde anklagelser om att Assange skulle ha gjort sig skyldig till sexbrott i Sverige.

Rättelse 24.2.2020 kl. 12.35 Wikileaks taleskvinna ändrat till talesperson i artikeln.

Demonstration för Julian Assange i London 19.2.2020. Plakat där det står Släpp Assange", "Rör inte Assange", "Skjut inte budbäraren"

Försvarsadvokater: Vi ansöker om asyl för Julian Assange i Frankrike

Assange riskerar i Storbritannien att utlämnas till USA.

Diskussion om artikeln