Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Bernie Sanders segrar stort i nomineringsvalet i Nevada – befäster sin tätposition i demokraternas primärvalsrace

Från 2020
Uppdaterad 23.02.2020 19:27.
Bernie Sanders håller upp handen, hans fru ler bredvid. Runt honom glada anhängare men plakat det står Bernie på.
Bildtext Sanders tar storseger i Nevada. Bredvid honom står hans fru Jane Sanders.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vermontsenatorn Bernie Sanders radar upp en ny seger i kampen om demokraternas presidentnominering genom att vinna lördagens nomineringsval i Nevada.

Rösträkningen i Nevada sker långsamt och flera valdistrikt har ännu inte rapporterat sina röster, men Sanders seger är ohotad. Flera amerikanska medier har redan utlyst honom till vinnare.

Sanders landade på en delad första plats i Iowa med Pete Buttigieg och vann primärvalet i New Hampshire. Med segern i Nevada stärker han sitt grepp om demokraternas primärvalsrace.

Nevadas befolkning är etniskt mer brokig jämfört med de ''helvita'' delstaterna Iowa och New Hampshire. Det tog Sanders fasta på i sitt segertal.

– Vi har drivit en multigenerationell och multietnisk koalition som vinner i Nevada och som kommer att svepa över hela landet.

Demokraternas kandidater tävlar om delegater. De fördelas på kandidaterna utgående från valresultatet.

Så här såg delegatfördelningen ut då 50 procent av vallokalerna rapporterat rösterna.

  • Bernie Sanders 47 %
  • Joe Biden 19 %
  • Pete Buttigieg 15 %
  • Elizabeth Warren 10 %
  • Tom Steyer 5 %
  • Amu Klobuchar 4 %

Enligt undersökningsbyrån Edison Research, ser Sanders ut att ha gjort bra ifrån sig i samtliga demografiska grupper och alla åldersgrupper, förutom över 65-åriga väljare.

Enligt Edison fick Sanders över hälften av rösterna från latinoväljare, vilka utgör nästan en tredjedel av befolkningen i Nevada.

Litet lyft för Joe Biden - Buttigieg riktar pik mot Sanders

Tidigare vicepresidenten Joe Biden ser ut att landa på en andra plats och det ger hans kampanj en liten liten livlina inför följande primärval i South Carolina om en vecka.

– Jag är varken socialist eller plutokrat. Jag är demokrat och stolt över det, förkunnade Biden.

Kommentaren var en pik mot den självutnämnde demokratiska socialisten Sanders och mot miljardären Mike Bloomberg, som inte var uppställd i Nevada men som tävlar i primärvalen från och med den så kallade supertisdagen den 3 mars.

Den tidigare Indianaborgmästaren Pete Buttigieg gratulerade Sanders till segern men passade också på att rikta en känga mot senatorn.

– Senatorn Sanders tror på en inflexibel och ideologisk revolution som utesluter de flesta demokrater, för att inte tala om amerikaner.

Senatorn Elizabeth Warrens lyckades tack vare en energisk debattinsats i onsdags locka in nya donationer till sin kampanj. Enligt Warren har kampanjen dragit in 9 miljoner dollar på tre dagar efter debatten.

– Efter onsdagen har vårt stöd ökat överallt, sade Warren som kämpat med att hålla sin kampanj vid liv efter en besvikelse i New Hampshire.

Demokraternas primärvalskamp drar vidare till South Carolina - supertisdagen hägrar den 3 mars

Blickarna riktas nu mot följande primärval i South Carolina lördagen den 29 februari.

För Joe Biden handlar det om ett ödesval. Hans kampanj har satsat hårt på South Carolina, där den tidigare vicepresidenten är populär bland svarta väljare. Ett misslyckande i South Carolina innebär med stor säkerhet att Bidens saga är all i valrörelsen.

Biden har en knapp ledning över Sanders i South Carolina i de senaste gallupmätningarna.

Affärsmannen Tom Steyer har också storsatsat tiotals miljoner dollar på att göra kampanj i South Carolina och antas kunna sno röster av särskilt Biden.

Den tredje mars infaller den så kallade supertisdagen då fjorton delstater har primärval. Bland dem ingår Kalifornien och Texas, de två största delstaterna med flest delegater att vinna.

Diskussion om artikeln