Forskning visar: Särskilt unga kvinnor upplever utseendepress på grund av sociala medier
Nu finns det vetenskapliga bevis: Sociala medier orsakar utseendepress, särskilt hos unga kvinnor. Dessutom finns det en skillnad mellan plattformarna, på Instagram är utseendepressen högre än på Facebook - oavsett kön. Det visar en studie gjord vid Åbo universitet.
Var femte kvinna och tio procent av männen som använder Instagram upplever att sociala medierna orsakar utseendepress, berättar forskaren Erica Åberg och universitetslektorn Aki Koivula som båda ingår i forskningsgruppen.
Sannolikheten att känna press orsakad av sociala medier är fem procentenheter högre bland dem som använder Instagram, än hos dem som enbart använder sig av Facebook.
Att ha många följare skyddar inte mot stress
Den största skillnaden mellan det verkliga livet och sociala medier är att stora sociala nätverk - eller rättare sagt ett högt följarantal - inte skyddar personen från stress över det egna utseendet.
Faktum är att ett högt följarantal snarare har motsatt effekt. Kvinnor med över 200 följare på Instagram upplevde mer sannolikt utseendepress, än de som hade färre följare.
Vad kan det bero på? Forskarna menar att det handlar om att kvinnor med flera följare upplever att de jämförs med andra kvinnor.
Studien visar också på att åldern spelar en stor roll beträffande utseendepress på sociala medier. I åldersgruppen 18–24 kände hälften utseendepress, medan en tredjedel av 25–34-åringarna gjorde det.
Pressen blir alltså mindre ju äldre personen blir.
Redigering av bilder kan bidra till ännu mer utseendepress
De plattformar forskningsgruppen vid Åbo universitet bekantat sig med skiljer sig från varandra. Plattformen Instagram är mer visuell, där laddas fler bilder på en själv upp och de sociala nätverken är lösare än på Facebook.
Det här förklarar varför det just är Instagram som tenderar att generera mer utseendepress.
Att redigera sina selfies råder inte bot på kvinnors missnöje över det egna utseendet, visar tidigare forskning. Tvärtom, fler blir uppmärksamma på sådant de är missnöjda med i det egna utseendet.
– Det kan också vara fråga om att man upplever att man ‘’lurar’’ sina följare då man redigerar sin bild. Då kan man uppleva att gillningarna och kommentarerna helt enkelt bekräftar bristen på något i det egna utseendet, säger Åberg.
Sanningen bakom fasaden allt mer populär
Sociala medier är intressanta att forska om, enligt Åberg. Det här eftersom man lätt anser att sociala medier endast är ytliga och skapar stress över det egna utseendet.
– Vid närmare anblick finns det också många möjligheter för att utmana normer och minska på utseendepressen på sociala medier, säger Åberg.
Det är också en uppåtgående trend, att helt enkelt visa sanningen bakom perfekta Instagraminlägg. Till exempel gör den australiska komikern Celeste Barber parodi av Instagrammodellers poser.
Konton där flera kroppsformer visas upp bidrar också till att luckra upp de kroppsnormer som flera upplever att de påverkas negativt av.
Studien A feminine burden of perfection av Erica Åberg, Aki Koivula och doktorandforskaren Iida Kukkonen publicerades i tidningen Telematics and Informatics.
Allt som allt deltog 3 700 personer i åldern 18–74 i undersökningen. Totalt ansåg 16 procent att sociala medier skapar utseendepress.
Källa: STT
Artikeln har uppdaterats. Ordet forskning ersattes med ordet studie 23.2 klockan 22.40.