Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Priset på sommarstugor fortsätter att sjunka medan kraven på fritidsbostäderna ökar - “Finns alla bekvämligheter får det kosta”

Från 2020
Uppdaterad 23.02.2020 16:56.
Kesämökki Loppi.
Bild: Markku Rantala / YLE

De senaste åren har stugpriserna stadigt gått nedåt i hela landet, också i de populära sommarstugekommunerna i Åboland. Däremot har antalet stugaffärer gått uppåt.

Det är ännu ett par månader innan säsongen för sommarstugeköp sätter igång på riktigt. Men då sommaren närmar sig, börjar också jakten på det perfekta stället för lata dagar i skärgården.

Peter Ekblad jobbar som fastighetsförmedlare i Pargas och har sett marknaden förändras de senaste 20 åren. Den största förändringen han sett är ungas sinande intresse för skärgården och den allt längre kravlistan hos köparna.

- Det finns tacksamt nog fortfarande efterfrågan på sommarstugor och fritidsboende. Men köparnas krav har gjort att marknaden ser mycket annorlunda ut, säger Ekblad.

I dag är så kallade bekväma objekt de mest eftertraktade. Dem är folk fortfarande beredda att öppna plånboken för. Men i övrigt pekar pristrenden nedåt för fritidsbostäder i Finland.

Kesämökillä.
Bildtext Fritidshuset ska gärna vara lätt att ta hand om och vara relativt nybyggt.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Priserna steg länge innan de började dala

Sedan 90-talets depression har man i Finland vant sig vid att priserna på sommarstugor sakta stiger. Priset för stugor med strandtomt steg till 2011. Därefter svängde det och nu har medianpriset i hela landet sjunkit år för år. Också de populäraste kommunerna för fritidsboende har fått uppleva betydliga fall av genomsnittspriserna.

Priserna har exempelvis rasat med tiotals tusen euro i Kuopio, S:t Michel, Lojo och Pargas.

Det finns en del regionala skillnader i när det prismässiga toppåret inträffat. Toppåret för Egentliga Finland var 2012. Då var medianpriset för en sommarstuga med strandtomt 170 000 euro. För 2019 var motsvarande siffra 123 000 euro, vilket innebär att medianpriset sjunkit med 28 procent. Det här visar siffror från Lantmäteriverket.

Ekblad har märkt av den här prisutvecklingen i Åbolands skärgård.

- Speciellt utmanande blir situationen ju längre ut i skärgården man kommer, långt ut på holmarna. Där har man sett en trend att prisnivån är sjunkande.

en röd stuga vid vattnet med en båt förtöjd vid en liten brygga. Mycket skog bakom.
Bild: Petteri Bülow

- Jag hoppas att priserna ska stagnera i något skede och skapa en trygg marknad så folk vet vad de är värda och vad det lönar sig att betala för fastigheter.

Enligt Ekblad är det givetvis flera faktorer som påverkar priset, men gissar att intresset för skärgården inte är lika stort bland unga i dag.

- I allmänhet har dagens ungdomar inte samma anknytning till skärgården mer. Det finns såklart de som har det, men om man ser på den stora köpargruppen har allt färre anknytning till skärgården.

Ekblad misstänker också att arbetsklimatet också har satt sina spår.

- En annan viktig sak är att min generation, och också yngre, är väldigt fast i arbetslivet. Man har kanske inte lika mycket fritid nu som förr. I dag jobbar man mycket kvällar och helger. Att fara ut till stugan och jobba där är inte alltid så lockande.

Fastighetsförmedlare Peter Ekblad.
Bildtext Peter Ekblad
Bild: Yle/Lina Frisk.

Antalet stugaffärer ökar samtidigt - bekväma objekt eftertraktade

Trots att priserna går neråt betyder det inte att marknaden för fritidsbostäder skulle ha svalnat. År 2019 ökade antalet stugaffärer.

Antalet affärer går upp men prisnivån går ner - hur går det ihop?

Enligt Ekblad är det många som följt med marknaden och avvaktat med att köpa på grund av den nedåtgående prisnivån.

- Det finns ett visst behov, men folk har kanske inte riktigt vågat köpa. Men sedan har de på något vis konstaterat att “Nä, nu väntar vi inte mer. Nu vill vi ha den här fritidsbostaden”. Och i och med att prisnivån är på en lägre nivå blir det kanske lättare för många att köpa i det här ögonblicket, säger Ekblad.

Kesämökki Loppi.
Bild: Markku Rantala / YLE

Men då den stora köpargruppen är på jakt efter en fritidsbostad är kravlistan lång. Syftet med en sommarstuga är för många inte längre en flykt från vardagen och bekvämligheter. Fritidsbostaden ska vara utrustad med så gott som alla bekvämligheter man har annars - men finnas i skärgården.

Objektet ska vara lättillgängligt med bil. Byggnaderna ska gärna vara relativt nybyggda och i gott skick.

Dessutom ska bekvämligheter som dusch och inomhustoalett gärna ingå i paketet. Det ska vara lätt, bekvämt och snyggt.

Skärgårdsvägen i Pargas sommaren 2014 (Vägskäl till Attu och Granvik)
Bildtext Att kunna ta bilen till sommarstugan är ett krav många har i dag.
Bild: Yle/ Nora Engström

Utbudet relativt bra i Åboland

De flesta är ute efter ett andra hem, inte en enkel sommarstuga då de söker ett fritidsboende, enligt Ekblad.

- Bekväma objekt med bilväg ända fram är eftertraktade objekt och får kosta en hel del. Man ska kunna komma och gå som man vill.

Vad är människor redo att betala för ett fritidsboende i Åboland i dag?

- Det beror givetvis på objektet. En fastighet som har bilväg fram, bekvämligheter och relativt nya byggnader kan lätt kosta 200 000- 300 000 euro och uppåt.

Men är det frågan om en fastighet utan egen strand, med en äldre byggnad, är prisnivån en helt annan.

- Men alla har sin köparkrets, konstaterar Ekblad.

Hus i skärgård.
Bild: Yle/ Nora Engström

Ekblad säger att utbudet på fritidsbostäder är bra i Åboland. Det finns gott om fastigheter och tomter ute på holmar, både obebyggda och bebyggda tomter. Men de objekt som den stora massan är ute efter, det vill säga med bilväg fram, bekvämligheter och kvällssol, är mer sällsynta.

- De är eftertraktade, men varje år dyker det upp en handfull av dem också.

Källor: Yle, Lantmäteriverket

Diskussion om artikeln