Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Therese Johaug är trött på frågorna om sin totala överlägsenhet: "Gör allt för att bli bättre och sen får man höra att man ödelägger sporten"

Från 2020
Therese Johaug firar.
Bildtext Therese Johaug är på en helt egen nivå.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rekordbra är inte alltid det bästa. Therese Johaugs totala överlägsenhet får många att gäspa. Norskan är väldigt trött på frågorna och säger att de andra ska träna mer. "Jag känner att jag får försvara mig", säger Johaug.

Ski Tour var på förhand en av skidsäsongens höjdpunkter. När den svensk-norska touren gick i mål i Trondheim var det inte ens spännande.

Therese Johaug hade punkterat all form av nerv under den gångna veckan och defilerade hem ännu en seger – en rekordkantad seger.

Hon tog sin 19:e triumf under den pågående världscupvintern. Det betyder också att hon raderar ut Marit Björgen segerrekord under en säsong.

Alla tycker inte att Johaugs framfart är bra. Tidigt under säsongen kom frågorna om hennes överlägsenhet – och efter touren uttrycker hon sin frustration.

– Jag försöker att ta steg varenda dag under året för att bli en bättre åkare. Sen får man höra att man ödelägger sporten. Med jämna mellanrum blir man lite trött när man bara ska försvara sig, säger Johaug enligt bland annat NRK.

"Får försvara mig"

Therese Johaug har monterat ner konkurrenternas förhoppningar om att vinna lopp effektivt. I säsongens Tour de Ski fick hon stryk två gånger, men annars har det varit rena rama uppvisningen.

Segermarginalen i Ski Tour landade på över tre och en halv minut. Hon vann fem av sex tävlingar under touren.

– Jag känner ju att jag får försvara mig. I och med att jag åker snabbt så är det något galet om det är en sprint med en brant backe eller ett långlopp, en avslutning med jaktstart eller en körning uppför en slalombacke.

– Jag tycker att jag har gått framåt – även på kortare distanser. Jag blir lite frustrerad.

"Utvidgat repertoaren"

Efter målgången i Trondheim konstaterade flera av åkarna att programmet i touren var riktigt tufft. Framför allt sprinten i Åre, där andra delen av banan låg i en slalombacke, lyfts fram.

– Att gå långt där ledde till att jag var för sliten i långloppet. Då tappar man inte sekunder, då blir det minuter, säger Astrid Uhrenholdt Jacobsen till norska TV2.

Johaugs svar på det här?

– De måste träna. Jag tycker att det har varit en bra tour.

– Jag tror inte att jag har varit bättre tidigare i karriären. Jag är stabilare och kan också hävda mig i sprint. Jag har utvidgat min repertoar.

Under säsongen har Johaug vunnit 19 tävlingar – och totalt är hon uppe i 71 segrar i världscupen. Hon leder givetvis sammandraget överlägset.

– Hon är bara bättre än vi och det måste vi tåla, säger Jacobsen.

Nästa helg kan Johaug utöka sin segerskörd i Lahtis. Då väntar ett klassiskt lopp med intervallstart på lördag. Under söndagen körs det stafetter.

Diskussion om artikeln