Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kommentar: Tio dagar av finskt lidande – skidskytte-VM i Anterselva var en obehaglig väckarklocka

Från 2020
Uppdaterad 24.02.2020 07:04.
Kaisa Mäkäräinen.
Bildtext Straffrundan blev bekant för Kaisa Mäkäräinen och de andra finländarna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tio dagar av finskt lidande – där en kort sammanfattning av skidskytte-VM ur finländskt perspektiv. Framförallt i skyttet har Finland hamnat ohjälpligt på efterkälken. Dagens skidskytte kräver mer än skidåkning och skytte.

Efter avslutat VM i skidskytte kan det konstateras att resultatet var ett av de sämsta på länge. Kaisa Mäkäräinen gjorde sitt sämsta VM sedan 2008, men också det övriga landslaget var långt ifrån acceptabel nivå.

Om säsongen i övrigt inte heller varit någon höjdare så var VM ännu snäppet värre. Den enda VM-tävlingen där Finland kämpade i täten var flest antal varv i straffrundan.

Hela lagets skytteprestationer är sorglig läsning. Laget landade på under 70 procent i träffsäkerhet. I dagens skidskytte blir resultaten svaga med sådan procent. Det som oroar mest här är det att hela laget knäade i skyttet under VM.

Vad gick snett?

Spekulationerna kring vad som gick snett var redan i full gång under VM. Att hitta en enda faktor som skulle svara på frågan är svårt. Om så var fallet hade man garanterat åtgärdat det under pågående VM.

Svåra vindförhållanden, dåliga skidval, trötthet och hög höjd spelar givetvis in. Liksom faktumet att det finländska laget den här gången också bodde på hög höjd och inte gjorde som tidigare och åkte ner till dalen för nattlogi. Men det här är alla saker man kunnat förbereda sig på.

Under många år har man under hösten ofta varit på läger i Anterselva. I många år har det dessutom körts världscup här, så alla de här faktorerna borde man ju ha koll på. Men ändå lyckades man inte prestera på godkänd nivå.

En analys görs garanterat där alla faktorer synas noggrant. Men det största bekymret här är inte vad som gick snett nu utan vad man ska göra i framtiden för att det inte ska gå så här fler gånger.

Tero Seppälä pysslar med sitt vapen.
Bildtext Finländarna hade det motigt på skjutvallen i Anterselva. Här är det Tero Seppälä som pysslar med sitt vapen.
Bild: Lehtikuva

Träningen måste läggas om

Trenden de senaste åren har varit att allt fler åker fortare och skjuter snabbare. Det har märkts i statistiken och också i resultaten. Tiden då man klarade sig om man var snabb i spåret är förbi.

Nu måste man inte bara vara snabb i spåret utan också säker och snabb i skyttet. Och det är där Finland hjälplöst hamnat på efterkälken.

Då Jonne Kähkönen tog över som landslagstränare poängterade han att man i Finland tränar skidskytte på ett föråldrat sätt.

– Här tränar skidskyttarna fortfarande skidåkning och skytte när alla andra tränar skidskytte, sa Kähkönen då.

Med det menar han att varje träning är en kombination av båda. Det här är något han försökt föra in i landslagets träning. Men på ett och ett halvt år har förändringen inte ännu gett önskat resultat. Det kräver mera tid.

Jonne Kähkönen näyttää Juha Papinsaarelle jotain puhelimestaan.
Bildtext Jonne Kähkönen och Juha Papinsaari sköter om finska skytteträningen
Bild: Magnus Eklöv Yle

Koncentration av resurser

Det stora problemet är att finländskt skidskytte är utspritt på många orter och landslagstränaren har ingen total helhetskoll då idrottarna inte är på landslagsläger. I alla de stora och även i mindre skidskytteländer är verksamheten koncentrerad till ett eller ett fåtal ställen.

Med det arrangemanget har man alltid tillräckligt med tränarexpertis på plats för att följa med och följa upp träningen. Då blir träningen också betydligt effektivare.

Nu måste man få åkarna bakom Mäkäräinen och Eder att bli snabbare i spåret. Hela gänget måste bli snabbare på vallen.

Men framförallt måste idrottarna förbinda sig till 100 procent och vara beredda på att hela tiden satsa allt på grenen. Vilket inte verkar vara fallet om man tolkar mellan raderna på landslagstränarens kommentarer.

Men att bygga nya Kaisa Mäkäräinen är något som inte går på kort tid. Nu gäller det att ha tålamod och ta lärdom av nyss avslutat VM. I stället för att söka syndabockar för att ställas till svars skulle det viktiga nu vara att jobba och se till att årets VM inte får en uppföljare nästa år. Hoppas väckarklockan ringde tillräckligt högljutt.