Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De gröna stora valvinnare i Hamburg – högerpopulistiska AfD ser ut att hålla sig kvar i delstatsparlamentet

Från 2020
Uppdaterad 23.02.2020 23:24.
De grönas toppkandidat i Hamburg Katharina Fegebank (t.v.) jublar över resultatet tillsammans med partiordföranden Annalena Baerbock.

De gröna i Tyskland går mot nästa stora valframgång. I delstatsvalet i Hamburg ser partiet ut att få över 24 procent av rösterna. Det högerpopulistiska AfD kämpar om att klara röstspärren på fem procent.

Efter de senaste veckornas händelser i Tyskland har intresset för delstatsvalet i Hamburg varit extra stort, trots att delstaten med sina omkring 1,3 miljoner röstberättigade hör till de minsta i landet.

De första prognoserna tyder på att skandalen kring valet av en ny regeringschef i delstaten Thüringen har politiska följder också nu i valet i Hamburg.

Också det högerextremistiska terrordådet i staden Hanau i onsdags kan, åtminstone delvis ha satt sin prägel på valet.

Det högerpopulistiska, dels högerextrema partiet AfD fick enligt de första prognoserna kring 4,7 procent av rösterna.

Efter att de första resultaten har börjat komma in ligger AfD på knappt över fem procent, vilket samtidigt är röstpärren till parlamentet.

År 2015 fick AfD 6,1 procent av rösterna och Hamburg var första tidigare västtyska delstat där partiet lyckades ta sig in i parlamentet.

Efter terrordådet i Hanau har AfD kritiserats hårt för sin politiska retorik, vilken många ser som åtminstone en delorsak till dådet i Hanau.

Merkels kristdemokrater i djup svacka

Mycket bättre går det inte heller för partierna, som för några veckor sedan var inblandade i skandalen kring valet av en ny regeringschef i delstaten Thüringen.

Det liberala FDP, vars kandidat med stöd av röster från AfD valdes till regeringschef i Thüringen, ligger på fem procent och det är oklart om partiet kommer in i delstatsparlamentet.

Också förbundskansler Merkels kristdemokrater, som i Thüringen ställde sig bakom samma kandidat som AfD, verkar nu bestraffas för händelserna i Thüringen och den därpå följande ledningskrisen inom partiet.

Jämfört med valet för fem år sedan ser CDU att backa med över fyra procentenheter och landar i prognoserna på knappt över 11 procent.

Delstatsvalets stora vinnare är de gröna. I prognoserna ligger partiet på dryga 24 procent, vilket är en förbättring på över 12 procentenheter jämfört med valet 2015.

Största parti i Hamburg är fortfarande socialdemokraterna, som enligt prognoserna backar med över sex procentenheter och landar på dryga 39 procent.

Hamburg har under de senaste fem åren styrts av socialdemokraterna och de gröna.

Valet i Hamburg är det enda delstatsvalet i Tyskland i år och också därför ses resultatet som en viktig politisk stämningsbarometer.

Artikeln uppdaterades 23.2. klockan 22 och 23 i och med att AfD under rösträkningens gång klarat sig bättre än vad prognoserna klockan 18 gjorde gällande.

Diskussion om artikeln