Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL:s transferfönster stänger i kväll – Ilja Kovaltjuk blir lagkamrat med Aleksandr Ovetjkin

Från 2020
Ilja Kovaltjuk på isen i Montreals tröja.
Bildtext Ilja Kovaltjuk bytte Canadiens tröja mot Capitals.
Bild: Vincent Ethier/Icon Sportswire/AOP

Ilja Kovaltjuk inledde säsongen 2019–2020 i Los Angeles Kings men vid årsskiftet bar det av till Montreal Canadiens. På söndagskvällen blev det klart att han åter byter NHL-klubb, den här gången till Washington Capitals.

Washington Capitals är ett av topplagen i den östra konferensen, ja de facto en av de största mästarfavoriterna i hela NHL. I och med anskaffningen av Ilja Kovaltjuk blev lagets anfall igen ett snäpp vassare. Eller blev det?

Den 36-årige Kovaltjuk har ett digert hockey-CV, ingen betvivlar hans kunnande. Men säkert är att han har mera kilometer bakom sig än framför sig.

I Kings blev det bara 17 matcher med 9 (3+6) poäng. I Canadiens-skjortan var takten aningen bättre: på 22 matcher poängen 6+7=13.

Men det är långt till ryssens mest effektiva säsonger som inföll på 2000- och 2010-talen. Hans poängmässigt bästa säsong var 2005–2006 när han på 78 matcher noterades för 98 poäng för det sedermera upphörda laget Atlanta Thrashers.

Fem ryska spelare i Capitals

– Ilja är en skicklig anfallsspelare som vi tror att hämtar med sig djup och flexibilitet till vårt anfall, säger Capitals General Manager Brian MacLellan på klubbens webbplats.

I Capitals led får Kovaltsjuk ett eminent tillfälle att jaga sin första Stanley Cup-seger, dessutom tillsammans med sin landsman Aleksandr Ovetjkin. Förutom den ikoniske Ovetjkin spelar också tre andra ryska spelare i laget från USA:s huvudstad: Jevgeni Kutznetsov, Dmitri Orlov och Ilja Samsonov.

Med sina 442 mål är Kovaltjuk på fjärde plats bland alla aktiva NHL-spelare vad målskytte beträffar: Ovetjkin leder med 700 mål, Patrick Marleau är tvåa med 561 och Sidney Crosby trea med 459 mål.

I utbyte för Kovaltjuk fick Montreal rätten att reservera en spelare i tredje omgången i sommarens drafttillfälle.

NHL:s transferfönster stänger på måndag finsk tid klockan 22.

Diskussion om artikeln