Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Finskorna i centrum" då svenska cupen körde igång – pangade in sammanlagt fem mål

Från 2020
Heidi Kollanen.
Bildtext Heidi Kollanen.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Såväl Emma Koivisto, Natalia Kuikka, Heidi Kollanen som Emmi Alanen visade framfötterna då den svenska cupen i fotboll körde igång på söndagskvällen. Hetast av alla? Tvåmålskytten Kollanen – som med sina fullträffar hjälpte Örebro slå Mallbacken.

Med tanke på Finlands chanser i det pågående EM-kvalet kom det formbesked på bred front då den svenska cupen i fotboll körde igång för damernas del under veckoslutet.

Söndagens matcher bjöd nämligen på hela fem blåvita fullträffar. Och då spelades det bara fyra matcher.

Bäst av alla var Heidi Kollanen som satte både 1–0- och 3–1-målet mot Mallbacken för sitt Örebro. Den första fullträffen kom 48 sekunder in i matchen på en ny hörnvariant, som laget tagit i bruk för den nya säsongen.

– En hörna med utåtskruv som skarvas vid första stolpen. Vid den bakre stod Heidi och kunde slå in den på volley, berättar tränaren Stefan Ärnesved för Nerikes Allehanda (bakom belatmur).

3–1-målet var också viktigt då Örebro strax innan hade släppt in reduceringen och enligt Ärnesved tappat greppet om matchen.

– Det är förstås bra att våra anfallare gör mål, säger han.

Ytterbackarna fått axla mer anfallande roll

Göteborg FC tog i sin tur en komfortabel 3–1-seger över Linköpings FC – inte minst tack vare Natalia Kuikka och Emmi Koivisto. Koivisto satte 2–0-målet och Kuikka lagets tredje.

För Kuikkas del var målet det tredje på två matcher. Hon satte två i en träningsmatch mot danska Hjörring för några dagar sedan.

Emma Koivisto och Natalia Kuikka kämpar om bollen i en match mot Serbien
Bildtext Emma Koivisto och Natalia Kuikka.
Bild: imago/Action Plus/ All Over Press

Det är inte heller allt för vanligt att just Kuikka och Koivisto nätar, då de vanligtvis håller till på ytterbackspositionen. Men Göteborg har nu börjat spela 3-5-2 och då får ytterbacksduon också stort ansvar i offensiven.

– De ligger båda väldigt högt upp. Båda är så pass löpstarka att de orkar springa in hela tiden bakom backlinjen, säger tränaren Mats Gren för Göteborgs-Posten, som skriver om matchen med rubriken ”Finskorna i centrum när Göteborg vann”.

Öling passade – Alanen nätade

Växjö DFF:s finska spelare var sannerligen också i centrum när laget fixade fram ett kryss mot Vittsjö.

Matchen stod 0–1 då Ria Öling och Emmi Alanen steg fram i den 31:a minuten. Öling stod för framspelet och Alanen för målskyttet då Växjö kvitterade till 1–1 och samtidigt fixade en poäng i säsongens första tävlingsmatch.

Enligt Smålandsposten (bakom betalmur) hade Alanen ytterligare ett läge – som kunde ha avgjort matchen – men skottet i början av den andra halvleken gick över ribban.

Efteråt hyllar tränaren Magnus Olsson både Öling och Alanen.

– Jag kan glädjas åt deras insatser, säger han.

Hyyrynen nätade för "Juve"

Ute i Europa fick Linda Sällström hoppa in för sitt Paris FC då laget kryssade 0–0 mot Reims i den franska damligan. Det blev 34 minuter speltid för målsprutan, men inga fullträffar.

Tuija Hyyrynen lyckades däremot med målskyttet då hennes Juventus slog Hellas Verona med 4–0 på bortaplan på lördagen i damernas Serie A. Hyyrynen satte 1–0-målet på stopptid i den första halvleken.

I matchen mellan Inter och Pink Bari spelade såväl Milano-lagets Linda Nyman och Anna Auvinen som Bari-keepern Paula Myllyoja från start. Det blev inga blåvita fullträffar då matchen slutade 2–2.

Adelina Engman och Tinja-Riikka Korpela fick följa med sina lag från bänken i engelska Super League. Engmans Chelsea kryssade mot Manchester City med 3–3 i toppmötet, medan Korpelas Everton förlorade med 2–3 mot Manchester United.

Diskussion om artikeln