Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kallade sig själv fascist - utesluts av Sannfinländarna

Från 2020
Uppdaterad 24.02.2020 15:29.
Toni Jalonen.
Bildtext Toni Jalonen.
Bild: Handout

Sannfinländarna kommer att utesluta Finsk ungdoms andra vice ordförande Toni Jalonen ur partiet. Jalonen kallade i ett tal under veckoslutet sig för fascist.

Finsk ungdoms andra vice ordförande Toni Jalonen deltog i en så kallad Etnofutur-konferens i Tallinn, där han höll ett tal på engelska. I talet kallar han sig för ”etnonationalist, traditionalist och fascist”.

Sannfinländarnas partisekreterare Simo Grönroos säger till Yle att partiet sätter igång en procedur för att utesluta Jalonen ur partiet.

- Det finns inget utrymme för sådan här verksamhet i folkrörelsen. Vi behandlar frågan på nästa partistyrelsemöte, säger Grönroos.

Halla-aho godkänner inte dylika utspel i partiets namn

Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho säger att Sannfinländarna inte accepterar fascistiska eller nationalsocialistiska åsikter inom partiet.

Jussi Halla-aho på Sannfinländarnas partimöte.
Bildtext Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Finsk ungdom är formellt en självständig organisation, men enligt Halla-aho godkänner partiet ändå inte att den gör sådana här utspel i partiets namn.

Halla-aho beskriver inte Jalonens ordval som speciellt överraskande med tanke på tidigare utspel.

Finsk ungdom under lupp också tidigare

Finsk ungdom har också tidigare skapat rubriker. Organisationen blev nyligen av med statsstöd på grund av rasistiska utspel på Twitter.

Ungdomsorganisationen behandlar som bäst en stadgeändring. Det kan bli aktuellt med en starkare formell koppling mellan moderpartiet och ungdomsorganisationen.

Enligt Halla-aho skulle en stadgeändring ge partiet möjlighet att ingripa då dumheter sägs i partiets eller organisationens namn.

Enligt Halla-aho bedömer partiet efter beslutet om en eventuell stadgeändring sitt förhållande till ungdomsorganisationen.

Diskussion om artikeln