Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En mild vinter gör det billigare att värma upp huset - samtidigt kan stormvindarna tvinga elbolagen att höja priserna

Från 2020
Elmontör som fixar en elkabel.
Bildtext Kalla vintrar går husens luftvärmepumpar för fullt och elräkningarna stiger i höjden. Men den milda vintern i år har påverkat mångas uppvärmningskostnader positivt. Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Den milda och blåsiga vintern betyder både goda och dåliga nyheter för elräkningen. Då det är varmt betalar vi mindre för att värma upp våra bostäder. Samtidigt kan elbolagen tvingas höja priserna för att ha råd att reda upp skadorna som de många stormarna för med sig.

Januari månad var rekordmild i nästan hela landet. Rekordtemperaturer som överskred de normala med 7-9 grader uppmättes i januari.

Den milda vintern gör att vi använder mindre el för att värma upp våra bostäder och det kan synas i elräkningen konstaterar vd Stefan Damlin vid Vasa Elektriska.

- Vi använder helt klart mindre el och mindre fjärrvärme nu. För en vanlig konsument kan det betyda 50 euro mindre kostnader för att värma upp ett egnahemshus.

Hur mycket man sparar beror på vilket avtal man har

Några stora förändringar i elpriset blir det ändå inte i första taget.

- Vi har en strategi som går ut på att inte reagera på korta variationer. Vi försöker se till att vi har ett konkurrenskraftigt pris och ändrar priset max en till två gånger per år. Vi följer med läget noga för tillfället. Börspriset är betydligt lägre än normalt just nu men det kan ändra väldigt snabbt.

Vindkraftsverk i Kalajoki.
Bildtext Det har funnits ett överutbud på el då till exempel vindkraftverken producerat rikligt med el.
Bild: Timo Nykyri / Yle

Vid elbolaget Herrfors i Jakobstad konstaterar produktionsdirektör Andreas Rasmus att hur mycket euro man sparar beror på vilket elavtal man har och hur man värmer upp sin bostad.

- Det beror till stor del på vilket uppvärmningssystem man har. De som har direkt eluppvärmning sparar mest, men det går också åt mindre fjärrvärme och mindre olja då det är en mild vinter.

- Då det gäller själva elräkningen beror det på vilket elavtal man har. Har man ett fast pris påverkas man inte men har man ett av avtal med rörligt pris som är bundet till marknaden så kan det bli fråga om stora variationer, säger Rasmus.

Hur påverkas då elbolagen av vädret?

- Det har varit exceptionellt varmt men också exceptionellt blåsigt. Ser man på vindkraften så har produktionen varit det dubbla i januari jämfört med i fjol. Dessutom har det regnat otroligt mycket då all nederbörd kommit i form av regn istället för snö. Det betyder att vattenreservoarerna på vattenkraftsidan är överfulla för tillfället, säger Damlin.

- Marknadspriset har också påverkats av att vi har haft flera strejker i Finland vilket gör att det gått mindre energi. Tillsammans betyder det här att utbudet av el har varit större än efterfrågan vilket tryckt ner marknadspriset tillfälligt.

Har det här varit en bra eller dålig vinter?

- Det är både och. Då det är varmt går det åt mindre el och värme men vi har också mycket vindkraft och mer produktion där. Vi har inte ett nettoresultat för den här vintern ännu, säger Rasmus.

Mindre elräkning men många strömavbrott

För Caroline Eriksson och Fredrik Kuni i Petalax i Malax har den varma vintern gjort elräkningarna mindre.

För att hålla reda på elförbrukningen har Caroline skrivit upp allt och hon konstaterar att elräkningen vid den här tidpunkten för ett år sedan var 48,35.

- I år var den 38,32, säger Eriksson.

Paret bor i ett nybyggt hus som värms upp med bergvärme som kompletteras med en öppen spis i täljsten.

Fredrik Kuni tänder en brasa i spisen medan Caroline Eriksson står bredvid.
Bildtext Caroline Eriksson och Fredrik Kuni har märkt av den milda vintern i elräkningen.
Bild: Yle/Anna Ruda

Att uppvärmningskostnaderna är lägre den här vintern jämfört med förra vintern är lägre har sina naturliga förklaringar.

Men Caroline och Fredrik berättar att skillnaden mellan räkningen för juni 2018 och juni 2019 är stor.

- Sommaren 2019 betalade vi 17,01 euro för juni månad och år 2018 var räkningen nio euro. Juni är en månad då vi inte har på varken lampor eller tv, utan vi är ute dygnet runt och ingen värme i hönshuset. Så vi blev lite chockade över hur räkningen kunde vara nästan tio euro mer. Det är ganska stor skillnad på en sommarmånad, säger Eriksson.

Strömavbrott en gång i månaden

Fredrik säger att grundavgiften höjdes 2019 efter den stora nyårsstormen.

Han berättar att Vasa elektriska har meddelat att de har höjt priserna för att ”kunna stärka nätet”. Men fortfarande har Caroline och Fredrik strömavbrott ungefär en gång i månaden.

- Det räcker att det blåser lite så far strömmen med det samma. Jag har meddelande på telefonen från förra året hur många gånger strömmen varit borta och det var nästan en gång i månaden, säger Kuni.

I år har de hittills haft strömavbrott två gånger. Fredrik berättar att de har strömavbrott en gång i månaden, oberoende väder.

- Man blir inte längre förvånad när strömmen går, säger Eriksson.

De berättar att det kommer vatten ur kranarna trots att strömmen är borta. Men ljusen är framme så att de genast ska hitta dem och i skåpen har de mat som de kan äta utan att värma den.

- Det är inte roligt att betala en högre avgift och ändå ha strömavbrott en gång i månaden, speciellt om man går ut på trappan och tittar ner mot byn och ser att där är fullbelysning, säger Kuni.

Paret vill ändå lyfta fram att de är tacksamma till alla de som rycker ut för att röja upp och se till att elen kommer tillbaka då strömmen gått.

- Vi vill understryka att vi uppskattar alla som arbetar dygnet runt för att få strömmen tillbaka. Speciellt då vi var utan el i över två dagar, säger Eriksson.

500 meter till stabilare nät

Fredrik Kuni säger att han har funderat på att ringa till Vasa elektriska och be dem ansluta huset till elnätet som finns 500 meter bort.

- Jag tycker nog att elen borde vara lite stabilare så att den inte far genast det blåser lite, säger Caroline Eriksson.

Nu är familjens hus kopplat till elnätet som hör till Bergö och därför drabbas de så ofta av elavbrott.

Stormarna tvingar elbolagen att investera

Då det gäller de hårda vindarna står det klart att stormskadorna betyder högre kostnader för elbolagen.

Stefan Damlin bekräftar att Vasa elnät har höjt både grundavgiften och distributionsavgiften för att kunna investera i elnätet och förhindra framtida strömavbrott.

- De hårda vindarna är ett bekymmer. Enbart i år investerar vi 15 miljoner i att stärka vårt elnät. Vi hade ungefär liknande investeringar också i fjol. Målet är att ytterligare förstärka det under de kommande åren. Vi hade en storm senaste helg. Som mest 2 000 kunder utan el, men också något vi kunde åtgärda relativt snabbt. Vi blir mera och mera säkra på elleveranser hela tiden, säger Damlin.

Man klädd i kostym och skjorta ser in i kameran med ett litet leende.
Bildtext Stefan Damlin på Vasa Elektriska säger att bolaget investerat en hel del i att stärka elnätet.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Damlin konstaterar att då det gäller vägen paret Eriksson och Kuni bor på så har en kablering gjorts.

Den linje som matar el till området är lång och går bland annat via Bergö, vilket betyder att också fel i skärgården kan ge upphov till korta avbrott i Petalax.

Hård vind får trädgrenar att böja sig nära en elkabel. På området hade det varit flera strömavbrott under morgonen.
Bildtext Hårda vindar och fallna träd som måste röjas upp blir extra kostnader för elbolagen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Enligt Damlin jobbar man för att strömavbrotten i området ska bli färre.

- Det görs bland annat genom att flytta på elledningar så att de inte går genom trädbestånd, installera nätbrytare för att begränsa och minimera felområdet samt se över skogslinjen som gränsar till elledningar så att risken för träd på linjen minskar. Sådana här åtgärder görs över en längre tid, säger Damlin.

Följer noga med väderrapporterna

Både vid Vasa elnät och Herrfors följer man noga med väderprognoserna.

- Vi följer med varje dag, varje timme, säger Damlin.

Hurdant väder önskar ni er från elbolagens sida?

- Vi önskar stabilitet, Bättre för oss och bättre för kunderna. Det som hände i januari kom väldigt oförväntat. Ännu i slutet av december var väderprognoserna ganska normala för januari, men utfallet blev något annat, säger Damlin.