Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Juryn enig: Harvey Weinstein skyldig till våldtäkt och sexuella övergrepp – de grövsta åtalen förkastades

Från 2020
Uppdaterad 24.02.2020 20:02.
Harvey Weinstein.
Bildtext Anklagelserna mot Harvey Weinstein, 67, var startskottet till metoorörelsen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den tidigare Hollywoodproducenten Harvey Weinstein döms för våldtäkt och sexuella övergrepp i den rättegång som sammanlagt omfattar fem åtalspunkter.

Flera kvinnor har vittnat om sexuella övergrepp, och i dag gav den jury som tagit ställning till åtalspunkterna sitt besked till domaren: Harvey Weinstein har gjort sig skyldig till våldtäkt.

Weinstein frias på de tre grövsta åtalspunkterna, i vilka han anklagades för grova sexuella övergrepp.

Domen har inte ännu vunnit laga kraft, alltså kan den ännu överklagas.

Kan dömas till flera år i fängelse

Trots anklagelser från flera kvinnor kretsar rättegången kring den våldtäkt som ska ha inträffat i ett hotellrum på Manhattan år 2013 och ett sexuellt övergrepp år 2006. Weinstein hävdar själv att han är oskyldig.

Ifall Weinstein inte överklagar kan han dömas till upp till fyra års fängelse för våldtäkt, och till åtminstone fem års fängelse för första gradens sexuellt övergrepp. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att han kan dömas till 25 års fängelse för sexuellt våld.

Weinstein är häktad i väntan på den slutgiltiga domen, som väntas utfärdas den 11 mars. CNN rapporterar att hans advokat redan är i full färd med att överklaga juryns beslut.

Anklagad av flera stora profiler

För två år sedan satte en våg av anklagelser om sexuellt ofredande från över 70 kvinnor inom filmindustrin igång rörelsen #metoo.

Weinstein har bland annat anklagats för bland annat sexuella trakasserier av skådespelare som Cara Delevingne, Eva Green, Salma Hayek, Lena Headey, Angelina Jolie, Rose McGowan och Gwyneth Paltrow.

Filmmogulen sparkades av styrelsen för det egna företaget The Weinstein Company efter anklagelserna. Bolaget gick strax efter det i konkurs. Weinstein säger sig ändå vilja återuppbygga sin filmkarriär efter rättegången.

Källor: CNN, AP, Reuters

Diskussion om artikeln