Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hanteringen av danaarv förändras i Pargas: "Förtroendevalda deltar på ett helt annat sätt"

Från 2020
Uppdaterad 25.02.2020 07:51.
Tom strand och tomma gungor på Vitteludden i Houtskär.
Bildtext Arkivbild. Simstranden vid Vitteludden i Houtskär. Pargas stad ansökte om att få använda danaarvet från en avliden Houtskärsbo till utvecklandet av Bläsnäs simstrand i Pargas. Däremot uppmärksammades exempelvis inte simstranden vid Vitteludden i Houtskär.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Frågan om hur danaarv ska hanteras behandlades på stadsstyrelsens möte i Pargas på måndagen. När staden får veta om att ett danaarv finns att ansöka, ska också nämnderna meddelas om saken.

Nämnderna får sedan ge förslag på vad pengarna kunde gå till.

Också områdesnämndernas ordförande kontaktas ifall de känner till någonting som bör beaktas i ansökan. Efter det går ärendet till stadsstyrelsen och en ansökan lämnas in.

- Förtroendemannakåren kommer in på ett helt annat sätt än tidigare, säger Mikael Holmberg (SFP), som är Pargas stadsstyrelses ordförande.

Ett danaarv tillfaller staten i sådana fall där en person avlider och det inte finns någon arvinge. Arvet kan också överlåtas till den kommun där den avlidne senast var bosatt.

Väckte uppståndelse

I slutet av i fjol rapporterade Yle Åboland om Pargas stads hanterande av ett danaarv från Houtskär som väckte starka känslor bland invånarna. Pargas stad hade ansökt om att få använda danaarvet från en avliden Houtskärsbo till utvecklandet av Bläsnäs simstrand i Pargas. Beslutet väckte uppståndelse eftersom den avlidne var en hängiven Houtskärsbo och kritikerna ansåg att arvet borde ha använts på den egna orten.

Slutligen ändrade sig Pargas stad i frågan, åtminstone delvis. Staden beslöt att komplettera sin ansökan så att en del av arvet skulle användas för ungdomars välmående i Houtskär. Men också det här beslutet väckte kritik, eftersom Pargas stad fortfarande tänkte använda en del av pengarna till Bläsnäs simstrand. Enligt kritikerna borde staden ha gjort en helt ny ansökan för danaarvet.

Kommer att bli bättre

Händelsen i Houtskär ligger också till grund för stadsstyrelsens behandling av ärendet på måndagen. Holmberg tror inte att en liknande situation uppstår i framtiden.

- Det blir åtminstone transparent. Sedan om alla är nöjda med vad som beslutas gällande danaarv vet man ju aldrig, men sådan kalabalik som det blev här senast kommer nog inte att upprepas, säger Holmberg.

- Det kommer att bli bättre.

Diskussion om artikeln