Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HUS-poliklinik i kritikstorm – läkarna rekommenderar bland annat kurs som fått varning av Tukes

Från 2020
En kvinnlig läkare tittar åt sidan medan hon fotograferas framifrån. I bakgrunden syns en dator.
Bildtext Enligt avvdelningsöverläkare Helena Liira är intresset för behandlingen av funktionella tillstånd stort bland läkarna i Finland.
Bild: Yle / Kristiina Lehto

För ungefär ett år sen öppnade polikliniken för funktionella tillstånd vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) sina dörrar. Kliniken har fått mycket beröm men också kritik. Det rapporterar Yle Uutiset.

Kritiken riktas mot att läkarna rekommenderat patienterna att söka sig till alternativ medicin och ta del av olika hälsotrender.

På polikliniken fokuserar man på att behandla patienter vars symtom inte har någon medicinsk förklaring.

Upp till 15-30 procent av patienterna på sjukhus och hälsocentraler ha symtom som inte har en medicinsk förklaring. Till exempel hjärtklappningar, magont, svår trötthet, sömnlöshet, ledsmärtor och ångest – listan är lång.

På kliniken har man behandlat den här typen av symtom i över ett år. Polikliniken för funktionella tillstånd ligger vid Dals sjukhusområde och är Finlands första och hittills enda klinik av sitt like.

– Den här patientgruppen är sådan att det är symtomen som utgör sjukdomen och det är symtomen som vi behandlar. Vi gör inte omfattande forskningar utan fokuserar i stället på rehabilitering och på att förbättra patientens funktionsförmåga, säger Risto Vataja, en av klinikens grundare och överläkare vid sjukvårdsområdet HUCS.

Många av de patienter som söker sig till polikliniken har bakom sig en lång historia av olika behandlingar inom den specialiserade sjukvården.

Enligt Vataja visar forskningar i Storbritannien att cirka åtta procent av patienterna på sjukhusen är där på grund av funktionella tillstånd.

Intresse och kritik

Bland läkare finns det ett stort intresse för behandlingen av funktionella tillstånd.

Avdelningsöverläkare Helena Liira berättar att hon fått flera förfrågningar om att föreläsa om ämnet. Hon berättar också att polikliniken grundat ett nätverk för funktionella tillstånd. Mer än 500 läkare från hela landet har anslutit sig till nätverket.

Klinikens verksamhet har också väckt negativ uppmärksamhet.

Liira säger att några personer med kroniskt trötthetssyndrom, CFS/ME, i praktiken försökt maskinera fram förföljelsekampanjer på nätet mot henne.

– Det finns några enskilda personer som bombaderat oss och bland annat riksdagen och ministerierna med innehåll som har falska påståenden. De här personerna har aldrig varit patienter hos oss och jag har inte träffat dem personligen, säger Liira.

En del av kritiken riktas mot den norska nätsidan recoverynorge.org som en del av läkarna på kliniken rekommenderat för patienter med ME/CFS-symtomen.

ME/CFS är ett kroniskt trötthetssymtom och innebär att man är mycket trött och har en känsla av utmattning som inte går att vila bort. Man kan också känna sig sjuk och känna värk i kroppen.

Det är en norsk allmänläkare som grundat nätsidan och samlar in olika berättelser och behandlingar för ME/CFS-symtom.

Fem personer sitter kring ett mötesbord och diskuterar.
Bildtext Varje vecka ordnar polikliniken ett gemensamt möte med sakkunniga läkare för att diskutera de mest utmanande patienternas tillstånd och vård.
Bild: Yle / Kristiina Lehto

Markku Sainio, biträdande överläkare och överläkare vid Arbetshälsoinstitutet, berättar att han också fått utstå kritik. Enligt Sainio handlar det ofta om situationer där han berättar om de olika behandlingsformer han använt för att behandla patienternas symtom.

Ett exempel på det här är det uppmärksammade fallet med arkitekten och bloggarens Maria Nordins självhjälpskurs.

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes gav en varning åt Nordin och förelade ett vite på 100 000 euro för kursen för att begränsa dess marknadsföring.

Tukes överinspektör Annina Nyholm kommenterade då till Yle att även om innehållet i själva kursen var sakligt, får marknadsföringen på sociala medier eller andra kanaler inte innehålla påståenden som kan vara skadliga för hälsan.

Enligt Tukes hade Nordin i sin marknadsföring låtit förstå att hennes metoder kunde bota flera allvarliga sjukdomar. Tukes konstaterade att Nordin bland annat uppmanat personer att utsätta sig för sådant man är allergisk för.

Det här är ännu ganska nytt och väcker motstånd, även om man inte vet vad det är fråga om

― Markku Sainio

Enligt Sainio har läkarna på polikliniken inte rättfram rekommenderat kursen, men nog berättat om den.

– Vi tycker inte att det på något sätt är fel av oss att berätta om liknande kurser. Det skulle till och med vara oetiskt om vi inte skulle berätta att andra patienter har tillfrisknat med hjälp av liknande behandlingar, till och med bättre än av våra egna behandlingar.

Sainio har under en längre tid erbjudit DNRS-behandling för patienter som lidit av problem med inomhusluft. Maria Nordins kurs baserar sig dels på samma behandlingar.

"Det här är ännu ganska nytt och väcker motstånd"

Markku Sainio betonar att det är fråga om specialiserad sjukvård på universitetsnivå med högt kvalificerade experter.
Han säger att kritiken och responsen främst beror på att kliniken är ny och annorlunda.

– Utbildning av läkare utgår från att något i systemet eller kroppen är fel eller sönder och det försöker man åtgärda eller förbättra med läkemedel.

I den här formen av behandling koncentrerar man sig på nervsystemet, att förstå sig på det och anpassa sig till det. Det är kanske inte kärnan i medicin, men nog inom hälsovården.

– I framtiden – 10 år från nu – kommer det här att vara tydligt för alla. Det här är ännu ganska nytt och väcker motstånd, även om man inte vet vad det är fråga om.

Helena Liira påminner om att kliniken inte fått så gott som någon kritik via sina officiella kanaler där man kan ge respons.

– Vi är medvetna om olika diskussioner som pågår på sociala medier, även om vi egentligen inte följer med dem. Men vi har inte fått några anmärkningar av våra patienter under den här tiden som vi haft verksamhet här.

Enligt Liira har patienterna tvärtom varit nöjda och intresserade av möjligheter till rehabilitering och de upplever att de möts av uppskattning och stöd.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Suomen ainoa toiminnallisten häiriöiden poliklinikka tutkii potilaita, joiden oireisiin ei löydy lääketieteellistä syytä – lääkärien oudot suositukset herättävät kritiikkiä" av Vesa Marttinen.

Diskussion om artikeln