Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusen hotellgäster i coronakarantän i två veckor på Teneriffa – 20 finländare finns bland dem

Från 2020
Uppdaterad 25.02.2020 14:44.
Ett hotell med terracottabruna väggar, en pool och palmer.
Bildtext De 1 000 personer som är i karantän befinner sig på hotellet H10 Costa Adeje Palace.
Bild: Handout

Tusen turister har satts i karantän på ett hotell på Teneriffa där en coronasmittad italienare vistats. Resebyrån Tui uppger till Svenska Yle att åtta nordbor finns på hotellet, varav fyra är finländare. Aurinkomatkat har 16 bokningar vid det aktuella hotellet.

Sammanlagt 20 finländska turister bor på hotellet just nu. Tui säger till nyhetsbyrån STT att fyra finländare finns på hotellet. Resebyrån Aurinkomatkat uppger till Yle att 16 finländare rest till hotellet via dem.

Karantänen på hotellet kommer att pågå i två veckor. Gästerna får röra sig fritt på hotellområdet och hotellet kommer att arrangera måltider till dem, säger Mari Kanerva, informatör på Aurinkomatkat, till STT.

Den smittade italienska turisten bodde på hotellet H10 Costa Adeje Palace i en vecka. Det är där drygt tusen turister nu sitter i karantän. Det här rapporterar bland annat tidningen El Español.

Två svenskar, tre danskar, inga norrmän på hotellet

NRK har pratat med Tui som uppger att de nordiska gästerna kommer från Finland, Sverige och Danmark.

Tui uppger till SVT att minst två svenskar finns på hotellet. I Danmark bekräftar resebyrån för DR att tre danskar bor på hotellet.

Utöver Tui finns hotellet i fråga bland Aurinkomatkats och Matkavekkas utbud varav det sistnämnda inte har några finländska gäster på hotellet.

Resorna går som normalt just nu

Hittills har inga flyg till Teneriffa ställs in. Resorna ställs in om Utrikesministeriet fattar ett sådant beslut – annars går flygen som normalt.

– Om Utrikesministeriet rekommenderar att man ska undvika onödiga resor till Teneriffa så får man pengarna tillbaka från en resa som redan bokats, säger kommunikationschef Laura Aaltonen på Tui till Yle Uutiset.

Tjäreborg och Aurinkomatkat följer samma system.

Utrikesministeriet meddelade under måndagen att man ska iaktta särskild försiktighet om man besöker Italien, men har alltså inte utfärdat några råd för resande till Teneriffa.

En frukostbuffé och en restaurangmatsal med en massa hotellgäster.
Bildtext Hotellet Costa Adeje Palace ligger på den södra delen av ön Teneriffa.
Bild: Lehtikuva

Andra coronasmittade på Kanarieöarna

Den italienska turisten som bekräftats ha coronavirus uppsökte vård under måndagen. Han utgör det tredje bekräftade fallet i Spanien och andra på Kanarieöarna.

Nu tillåts ingen besöka eller lämna hotellet som mannen och hans hustru hade vistats på.

THL: Ökad smittorisk på flera områden

Institutet för hälsa och välfärd THL har nu uppdaterat sina coronaråd med anledning av att smittorisken blivit större i Italien, Sydkorea och Iran.

I Sydkorea rapporteras om 900 sjukdomsfall, i Iran om ett sextiotal och i delar av Italien om över 200.

Det innebär enligt THL att tröskeln ska vara låg för att testa personer som har rest i de här områdena och som inom 14 dagar får infektionssymtom, såsom feber, hosta eller andnöd.

THL uppmanar de här personerna att först ringa jouren vid det lokala sjukhuset eller den lokala hälsocentralen.

Med tanke på att det är sportlovstider uppger THL också att de norditalienska alperna hittills inte hör till de coronadrabbade områdena. Inte heller på flygplatsen i Milano är smittorisken ökad. Däremot har man bekräftat två fall i Toscana och ett i Sicilien.

Social- och hälsovårdsministeriet grundar arbetsgrupp

Samtidigt grundar Social- och hälsovårdsministeriet en arbetsgrupp i beredskap för coronaviruset.

Social- och hälsovårdsministeriet har inrättat en arbetsgrupp för coronaviruset. Gruppens mål är att planera, leda och samordna åtgärder mot coronaviruset inom social- och hälsovården. Gruppen kommer att samarbeta med bland annat THL, Fimea och Valvira.

Coronasmittade och -avlidna – 25.2.2020 (förmiddag)

Diskussion om artikeln