Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Svenska Yle lanserar mästarkurs för finlandssvenska manusförfattare

Från 2020
På bilden ler Maria Lundström och Marina Meinander mot kameran.
Bildtext Maria Lundström är initiativtagare till Svenska Yles manussatsning Serieverkstaden. Marina Meinander fungerar som projektledare.

Med hjälp av internationella mentorer i toppklass, individuell konceptutveckling och seminarier hoppas Svenska Yle och Kulturfonden fördjupa kunskapen om manusarbete och höja kompetensen bland finlandssvenska tv-manusförfattare. Projektet går under namnet Serieverkstaden och inleds i höst.

“Tv- och filmindustrin befinner sig för tillfället i ett extremt expansivt skede. Genom att ordna Serieverkstaden, en mästarkurs för manusförfattare, vill vi skapa förutsättningar för att originalinnehåll som skrivs på svenska i Finland håller måttet i en allt hårdare konkurrens om publikens tid”, konstaterar Marina Meinander, som i egenskap av producent för Svenska Yle Drama fungerar som projektledare.

Enligt Meinander tenderar svenskspråkig begåvning sugas upp av det finskspråkiga fältet. Svenska Yle hoppas därför att stärka det svenskspråkiga fältet genom att bredda kunskapen om manusskrivande av specifikt tv-manus på svenska.

Internationellt erkänd jury väljer deltagarna

Kursen i manusskrivande har tagits fram i samarbete med Kulturfonden, som även fungerar som delfinansiär. Genom ett ettårigt projekt vill man höja kvaliteten på koncept och manus och vitalisera den finlandssvenska film- och TV-industrin. Bland annat hoppas man kunna producera seriemanus i ett medielandskap där konkurrensen om publiken är stenhård.

“Vi söker idéer till dramaserier inom olika genrer och för olika målgrupper. Serieverkstaden riktar sig till författare som har tidigare erfarenhet av att skriva manus. De fem projekt som ingår i kursen väljs av en jury bestående av internationellt erkända manusutvecklare. I juryn ingår också en representant för Kulturfonden. Yle är i egenskap av ägare för projektet ordförande för juryn”, berättar Meinander.

Serieverkstaden är en del av Svenska Yles strategiska satsning på drama. Yles uppdrag är att stärka det kulturella fältet och vi vill på lång sikt jobba med att stöda utvecklandet av unika berättelser, i olika genrer och för olika åldrar. Därför är vi mycket glada över att kunna lansera en mästerkurs som specifikt riktar sig till finlandssvenska manusförfattare“, konstaterar Maria Lundström, initiativtagare och ansvarig producent för Svenska Yle Kultur, Drama och Dokumentärer.

Serieverkstaden startar redan i vår med en tävling. Ansökningstiden är 2.3 - 11.4.2020. De fem manusförfattarnas som väljs till Serieverkstaden, får förutom handledning också ett stipendium för arbetet med manusutvecklingen. Målet är att de fem serierna hittat sina köpare innan kursen avslutas.