Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kesko: Det blir en stormarknad på västra åstranden i Borgå - byggandet kan börja redan nästa år

Från 2020
Tomt med buskage och höghus i bakgrunden.
Bildtext Tomten bredvid Konstfabriken är reaserverad för en ny stormarknad.
Bild: YLE / Leo Gammals

Borgå har redan i många år väntat på en ny stormarknad på västra åstranden. Projektet framskrider sakta men säkert.

I bästa fall kan byggandet börja 2021 och butiken öppna ett par år senare. På Kesko hoppas man få en konceptplan klar i mars.

- Vi fortsätter med planeringen. När planerna är i sådant skick att man kan visa dem för stadens ämbetsmän och förtroendevalda så närmar vi oss Borgå stad, säger regiondirektör Timo Heikkilä på Kesko.

I det nya bygget ska det förutom stormarknaden finnas hotell och bostäder. Först när planerna framskridit, kanske redan i sommar, börjar jakten på en hotellföretagare.

Västra åstranden och Konstfabriken i Borgå
Bildtext En bild från västra åstranden i juni 2019.
Bild: Yle/Bettina Aspfors

Tomten där stormarknaden planeras är låglänt. I höstas var det ännu oklar hur bygget skulle lyckas på den mjuka marken nära ån.

Timo Heikkilä säger nu att det är klart att det ska gå att bygga en underjordisk parkering.

- Vi måste bygga en parkering, för annars kommer man inte dit med bil. Parkeringen kan inte bli så djup, men en våning under butiken finns i våra planer, säger Heikkilä.

När den nya stormarknaden öppnar på västra åstranden ska det finnas kvar en butik i centrum av Borgå också. Där Citymarket finns idag ska det enligt planerna öppna en K-supermarket, som alltså är en något mindre butik.