Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Genom projektet Serieverkstaden ska nytt liv blåsas i finlandssvenskt manusskrivande: "Tv- och filmindustrin befinner sig i ett extremt expansivt skede"

Från 2020
Uppdaterad 26.02.2020 10:51.
Marina Meinander
Bildtext Marina Meinander fungerar som projektledare för Svenska Yles manussatsning Serieverkstaden som förverkligas i samarbete med Kulturfonden.
Bild: Anders Meinander

Med hjälp av internationella mentorer i toppklass, individuell konceptutveckling och seminarier hoppas Svenska Yle och Kulturfonden fördjupa kunskapen om manusarbete och höja kompetensen bland finlandssvenska tv-manusförfattare.

Det nya projektet går under namnet Serieverkstaden och inleds i höst.

– Tv- och filmindustrin befinner sig för tillfället i ett extremt expansivt skede. Genom att ordna Serieverkstaden, en mästarkurs för manusförfattare, vill vi skapa förutsättningar för att originalinnehåll som skrivs på svenska i Finland håller måttet i en allt hårdare konkurrens om publikens tid, säger projektledare Marina Meinander som också är producent för Svenska Yle Drama.

Enligt Meinander tenderar svenskspråkig begåvning sugas upp av det finskspråkiga fältet. Förhoppningen nu är därför att stärka det svenskspråkiga fältet genom att bredda kunskapen om manusskrivande av specifikt tv-manus på svenska.

Internationellt erkänd jury väljer deltagarna

Kursen i manusskrivande har tagits fram i samarbete med Kulturfonden, som även fungerar som delfinansiär. De manusförfattare som väljs till kursen får också ett stipendium.

Genom ett ettårigt projekt vill man höja kvaliteten på koncept och manus och vitalisera den finlandssvenska film- och TV-industrin. Bland annat hoppas man kunna producera seriemanus i ett medielandskap där konkurrensen om publiken är stenhård.

– Vi söker idéer till dramaserier inom olika genrer och för olika målgrupper. Serieverkstaden riktar sig till författare som har tidigare erfarenhet av att skriva manus. De fem projekt som ingår i kursen väljs av en jury bestående av internationellt erkända manusutvecklare. I juryn ingår också en representant för Kulturfonden. Yle är i egenskap av ägare för projektet ordförande för juryn, säger Meinander.

Närbild av händer som använder en bärbar dators tangentbord.
Bildtext Kursen i manusskrivande riktar sig till författare som har erfarenhet av att skriva manus.
Bild: Mostphotos

Enligt Maria Lundström, initiativtagare till projektet och ansvarig producent för Svenska Yle Kultur, Drama och Dokumentärer, är Serieverkstaden en del av Svenska Yles strategiska satsning på drama.

– Yles uppdrag är att stärka det kulturella fältet och vi vill på lång sikt jobba med att stöda utvecklandet av unika berättelser, i olika genrer och för olika åldrar. Därför är vi mycket glada över att kunna lansera en mästerkurs som specifikt riktar sig till finlandssvenska manusförfattare, säger Lundström.

Serieverkstaden startar redan i vår med en tävling. Ansökningstiden är 2.3 - 11.4.2020. De fem manusförfattarnas som väljs till Serieverkstaden, får förutom handledning också ett stipendium för arbetet med manusutvecklingen. Målet är att de fem serierna hittat sina köpare innan kursen avslutas.

Diskussion om artikeln