Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: Finländare behöver inte oroa sig – "Risken för att finländare har smittats är liten"

Från 2020
Uppdaterad 25.02.2020 21:05.
Familj på en flygplats iklädda ansiktsmasker.
Bildtext Det är sportlovstider och många finländare reser utomlands. Men risken för att finländare smittas är liten enligt THL. Den här bilden är tagen på flygplatsen i Moldavien.

Du behöver inte boka om dina semesterresor på grund av coronaviruset. Det säger Jussi Sane, ledande expert på Institutet för hälsa och välfärd THL.

– Det kräver att något stort ska hända, det vill säga att mängden smittade ökar drastiskt. För tillfället har vi inte några andra reserestriktioner än de som Utrikesministeriet har.

I Italien har hundratals personer smittats och 11 personer har dött. Enligt Sane har risken alltid funnits att viruset sprids också i Europa.

– Det är definitivt en stor förändring för riskbedömningen i Europa.
I går var vi i kontakt med italienska myndigheter och andra europeiska myndigheter. Men det tar en tid innan vi vet vad som egentligen pågår i Italien.

Regeringen diskuterar situationen på onsdag

Regeringen kommer att sammanträda i morgon med anledning av coronavirussituationen och diskutera förebyggande åtgärder, meddelar Statsrådets kansli till nyhetsbyrån STT. På torsdag eftermiddag håller regeringen ett presstillfälle om situationen.

I ett Twitterinlägg bekräftar statsminister Sanna Marin att regeringen sammanträder i morgon och meddelar att alla riksdagsgrupper informeras på torsdag.

– Situationen följs med och beredskapen i Finland är god, skriver Marin.

Finländare återvänder efter sportlovet, smittorisken liten

Nu åker eller återvänder många finländare till eller från sina sportlovsresor. Jussi Sane säger att man ändå inte behöver oroa sig.

– Risken för att finländare har smittats är liten, också om de varit i till exempel Italien. Så klart följer vi med hur läget utvecklas med personer som kommer från så kallade epidemiområden. Till den listan har tidigare bara Kina hört. I dag har vi inkluderat vissa delar av Italien och Sydkorea till de här epidemiområdena.

Vidare säger Sane att läget ändå hela tiden förändras.

– Senare i veckan utvärderar vi de här områdena på nytt. Men alla finländare som har varit utomlands är definitivt inte smittade. Vi har vissa kriterier och procedurer som vi utvecklat för att hitta dem som kan ha exponerats för smittan.

Expert Jussi Sane intervjuas. I bakgrunden syns också en annan man.
Bildtext Jussi Sane säger att finländare inte behöver oroa sig.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

"Extrem otur om man blir smittad"

Björn Olsen - som är professor och överläkare i infektionsmedicin vid Uppsala universitet och universitetssjukhus - är inne på samma linje. Han säger att risken att insjukna är liten om man har mött en person vid till exempel poolen eller på stan.

– Om man är ute eller ligger vid en pool är risken väldigt liten att smittan sprids. Om symptomen är diskreta som lite hosta, feber eller några nysningar ska man ha extrem otur om man blir smittad då man rör sig ute på stan, säger Olsen.

Däremot kan viruset spridas i trånga utrymmen, som till exempel vid ett middagsbord, i mindre grupper eller inom familjen som delar gemensamma utrymmen, förklarar Olsen.

Både Finland och Sverige har redan haft sina första fall. Olsen tror att coronaviruset blir en del av vår virusflora och då lugnar läget sig efter en stund.

– Lösningen, på sikt, kommer att vara att infektionen lugnar ned sig. Den kommer kanske att ingå i vår normala virusflora som vi har varje år så det blir mera av en säsongskaraktär. Det kan kanske ta ett par år innan det hamnar där, säger Olsen.

För tillfället finns ingen medicin som biter på viruset och det finns inga vaccin.

Men professor Olsen påminner ändå om att viruset inte nödvändigtvis är så allvarligt.

– Det som är bra med coronaviruset är att den absoluta majoriteten blir frisk, eller inte ens särskilt sjuka. Det är först när man är över 70 år och har någon form av grundsjukdom som man börjar hamna mer i riskzonen att bli svårt sjuk eller dö, säger Olsen.

Borde finländare nu börja avboka resor som de planerar?

– Vi ger samma råd som vi har gett tidigare. God handhygien räcker långt. Att försöka begränsa kontakten med sjuka personer lönar sig också. Det vill säga det man borde göra varje gång man reser. Just nu har vi inga begränsningar eller reserestriktioner, säger THL:s Jussi Sane.

På tisdagen kom det också fram att ett hotell på ön Teneriffa satts i karantän efter att ett fall bekräftats bland gästerna. Bland de som satts i karantän finns också 20 finländare.

Enligt Sane är karantänen i hotellet på Teneriffa något som lokala myndigheter måste besluta om. Finland har ändå inga planer på att hämta hem resenärer från Teneriffa.

– Att sätta hela hotellet i karantän beslutar de spanska myndigheterna om. Men om man nu befinner sig i hotellet och tillbringar två veckor i så kallad självkarantän så finns det knappt någon risk alls för att man skulle vara smittad. Jag vill också betona att alla på hotellet inte ens riskerar att smittas.

God handhygien räcker långt. Att försöka begränsa kontakten med sjuka hjälper också.

― Jussi Sane

Enligt Sane finns det alltid en risk för att viruset också sprider sig i Finland. Visserligen är risken liten men THL och social- och hälsovården är ändå beredda på eventuell spridning.

THL fortsätter alltså att uppdatera riskbedömningen men bistår också social- och hälsovården där det behövs.

– Vår roll fortsätter vara den samma, också om viruset sprids i Finland. Vi övervakar, jobbar med riskbedömning och producerar§ handlingsplaner till vården och andra aktörer som behöver hjälp. Mycket av det vi redan gör alltså. Vi jobbar dagligen med diverse olika inrättningar som WHO, ECDC och liknande instanser.

THL förbereder sig på spridning i Europa

Sane säger att arbetet med att förhindra spridningen hela tiden går framåt.

– Om det finns många fall och mycket kontakt mellan infekterade och friska så blir jobbet svårt men vi arbetar hela tiden för att se till att viruset inte sprids.

I flera länder har det också informerats om förhöjd smittorisk. Bland annat i Kina, Sydkorea och Iran.

– Vi har flera fall i Iran, Sydkorea och nu också i Italien. Vi ser hela tiden mer och mer spridning också utanför Kina. Just nu jobbar vi med två saker samtidigt. Vi försöker begränsa spridningen och samtidigt försöker vi utveckla och förstärka beredskapen ifall viruset sprider sig. Vi vet ju bara om de fall som har bekräftats.

Vad kan vi vänta oss härnäst? Blir situationen sämre innan det blir bättre?

– Det är omöjligt att säga vad som händer inom några veckor eller ens månader. Vi får hela tiden mer information och kan då uppdatera vår information och riskbedömning. Som jag sade tidigare så jobbar vi hela tiden med två saker. Vi måste begränsa och hitta alla fall och förhindra spridningen. Utöver det måste vi jobba vidare för att ha beredskap så att vi är förberedda på en spridning i Europa, och i resten av världen för den delen också.

Enligt Sane fortsätter THL uppdatera sin riskbedömning varje dag.

– Läget ändrar hela tiden och det vi vet i dag kan ändra i morgon. Så vi fortsätter samarbeta med olika myndigheter och organisationer för att förhindra att läget förvärras.

Om man oroar sig över en kommande resa kan man kontrollera utrikesministeriets rekommendationer på utrikesministeriets lista över resemeddelanden.

Artikeln uppdaterades 25.2 kl. 20:05: Dödssiffran i Italien uppdaterades från 7 till 11, stycket med uppgifter om att regeringen diskuterar situationen i morgon och Marins tweet är tillagd.

Här kan du se Svenska Yles specialsändning.

Svenska Yle live: Coronavirusläget just nu - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln