Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg överväger vänskapssamarbete med italiensk kommun

Från 2020
Båtar ligger vid en strand med en stad med färggranna stenhus i bakgrunden samt höga berg.
Bildtext Den italienska kommunen Santa Margherita de Ligure har många likheter med Raseborg, tycker i alla fall den lokala borgmästaren som har föreslagit samarbetet.
Bild: Rex Features / All Over Press

Borgmästaren Paolo Donadoni i kommunen Santa Margherita de Ligure har kontaktat Raseborgs stad och föreslår ett officiellt samarbete i en del frågor. Målet är att kunna söka EU-pengar för olika projekt.

Ärendet var på agendan redan år 2018 då borgmästaren tog kontakt med staden, men ärendet har inte framskridit förrän nu.

Enligt borgmästaren Donadoni påminner Santa Margherita de Ligure om Raseborgs stad genom att det har tre olika centra och ligger nära havet och en storstad, i det här fallet Genua.

Den italienska kommunen har ett invånarantal på omkring 9 000.

Tanken är att samarbeta kring bland annat turism, sport, matkultur, kulturaktiviteter, utbildning och kommersiellt utbyte.

Ett europeiskt samarbete gör det också möjligt att på kortare varsel ansöka om EU-pengar för olika projekt.

Kommunalt styrt samarbete eller genom föreningar?

Stadstutvecklingssektionen i Raseborg fick på sitt senaste möte frågan om ett vänskapsavtal på sitt bord.

Avtalet skulle vara ett första steg mot ett officiellt samarbete mellan kommunerna.

Politikerna i sektionen valde ändå att bordlägga ärendet.

Sektionens ordförande, Jan-Mikael Ekholm (SFP), förklarar att det främst handlade om att man ville ha mera information.

Det är stadsdirektören Ragnar Lundqvist som har förhandlat kring frågan och han kunde inte medverka på mötet på grund av semester, berättar Ekholm.

- Han har dessutom i egenskap av privatperson besökt området så han vet en hel del. Det är en resa som staden inte har bekostat.

En stad vid havet och det är fullt med människor på stranden.
Bildtext Ragnar Lundqvist har besökt Santa Margherita de Ligure och politikerna hoppas han ska kunna berätta mera om vad han såg där.
Bild: Rex Features / All Over Press

Ekholm säger att han själv inte har något emot kommunalt samarbete, men han undrar om det är ett lite förlegat koncept med att det just är kommunerna som håller i trådarna.

Han menar att det fungerar bäst och smidigast om det är lokala föreningar som samarbetar med varandra.

- Kommunen kan ju ha en viss roll, men det blir ofta klumpigt om samarbetet fungerar i en stads regi. Det är ofta bättre om det är tredje sektorn som sköter samarbetet.

Jan-Mikael Ekholm lyfter också fram att han gärna ser en betoning på nordiskt samarbete framför samarbete med till exempel en italiensk stad. Och att man kan ha lite lösare samarbete med flera orter.

- Men om till exempel Slow Food-föreningen vill samarbeta med en italiensk förening så ser jag inte hinder för det.

Ekenäs stads gamla vänort är Ystad. TNJ-orden är en förening Ekholm själv är med i och som har samarbetat med vänföreningen i Ystad.

- Vi har en lite hemlig förening så jag berättar inte mer än att vi samarbetade kring fontänen vid Ystadsgården, som rustades upp.

Fontänen och skulpturen Rulle och Arthur  i Ekenäs.
Bildtext Fontänen rustades upp bland annat med hjälp av pengar från en förening som är aktiv både i Ystad och Ekenäs.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Hur det blir med avtalet om vänskap med Santa Margherita de Ligure klarnar på sektionens nästa möte då stadsdirektören kan berätta mer för sektionens medlemmar.

- Kanske kan han visa någon video och konkretisera mera vad samarbetet skulle gå ut på, säger sektionens ordförande Ekholm.

Diskussion om artikeln