Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åländska Harriet Strandvik ser poliser och kravallstaket runt isolerade hotellet på Teneriffa, men håller sig lugn: "Det känns overkligt"

Från 2020
Harriet Strandvik.
Bildtext Harriet Strandvik hoppas att ingen av familjen bär på viruset och kommer hem snarast
Bild: Harriet Strandvik

Bland de tusen turister som försatts i karantän på hotellet H10 Costa Adeje Palace på Teneriffa finns Harriet Strandvik från Åland, som sitter inlåst på sitt hotellrum tillsammans med sin man och två barn, samt Lena Smeds-Furu och Peter Furu från Jakobstad. De säger att det råder brist på både information och mat, men att familjerna väntar tålmodigt på att få besked om när de får åka hem.

I dag på tisdagen blev det klart att det också finns ett tjugotal finländare på det hotell på Teneriffa där en coronasmittad italienare hade vistats. Åländska Harriet Strandvik och hennes familj befinner sig i hotellet som nu försatts i karantän.

Tisdagen var den sista semesterdagen av familjens en vecka långa vistelse på Teneriffa. Hemresan var bokad för i dag, men blir alltså nu inte av.

- Vårt flyg skulle gå nu, om 1,5 timme. Det hade vi gärna tagit, men nu har hotellet stängt ner och vi får inte gå ut från hotellrummet, berättar Harriet Strandvik.

Dörr har försatts med hänglås, på utsidan syns en spansk polisbil.
Bildtext Alla portar på hotellet har försatts med hänglås, på utsidan vaktar polisen.
Bild: Privat/Lena Smeds-Furu

Läget klarnade för familjen efter att familjens pappa surfat runt på nyhetssajter och hittade en bild på hotellet i samband med Coronavirusrapporteringen. Då insåg de att hotellet satts i karantän.

- Vi tänkte att det är inte sant. När vi skulle kontakta hotellreceptionen, märkte vi en lapp instucken under dörren, där det stod på olika språk att vi inte fick lämna rummet, säger hon.

- Man ser från balkongen att de har poliser med kravallstaket runt hotellet, man får inte gå in och ut. De ser väldigt allvarligt på det här och det förstår jag ju.

Får leva på mat från minibaren

I nuläget är den lilla lappen under dörren den enda information som familjen fått från hotellet. Nu hjälps inte annat än att leva med läget.

- Det känns ju lite overkligt, men nu försöker vi bara greppa situationen, konstaterar Strandvik.

Familjen har följt med nyheterna och tittat på lokal-tv, där hotellet figurerar i nyheterna. Trots förbudet mot att lämna hotellrummet har familjen inte drabbats av panik. De främsta problemen är praktiska.

- Framför allt just nu är vi jättehungriga, för vi har inte fått gå ner till frukosten eller fått något att dricka och äta, annat än det som finns i minibaren.

- Vi har pratat lite smått med ett tyskt par via hotellbalkongen och de tyckte också att det var väldigt dåligt och de ville också gärna ha kaffe.

Svenska medier rapporterar om svenskar i det aktuella hotellet som fått mat och vistats på hotellets innergård, och Strandvik hoppas att deras tur kommer snart.

Inne på hotellet lunchbuffé några dagar innan hotellet sattes i karantän.
Bildtext Ännu för två dagar sedan samlades turisterna som vanligt till frukostbuffén på det nu isolerade hotellet Costa Adeje Palace.
Bild: Lehtikuva

Dåligt med information kring läget

Familjen har också varit i kontakt med researrangörerna, men än så länge är informationen knapphändig.

- De hänvisar till försäkringsbolaget. Jag tror inte att de heller vet så mycket, säger Strandvik.

Hon säger att det gäller att hålla sig till tåls. Också barnen på 13 och 15 år har enligt henne hållit sig lugna.

- Viruset är ju ingen nyhet, och man utsätter sig för sådant här när man är ute och reser. Nu har vi haft stor otur, och får helt enkelt försöka hålla humöret uppe tillsammans.

”Rätt normal turiststämning än så länge”

Också Lena Smeds-Furu och Peter Furu från Jakobstad befinner sig på hotellet som försatts i karantän på Teneriffa. När Yle Österbotten når paret befinner de sig vid hotellets poolområde.

- Det är lite sådär att man vet inte om man ska skratta eller gråta. Det är väl bäst att skratta, än så länge i alla fall, säger Lena Smeds-Furu.

Smeds-Furu berättar att rätt många går omkring med munskydd på hotellområdet.

- Men annars är det ganska lugn och normal stämning. Om man förtränger det här med corona är det ganska normal turismstämning än så länge, säger Smeds-Furu.

Information på flera språk om att på grund av en hälsorisk har hotellet stängts ner.
Bildtext Den här informationen fick gästerna inskjutet under hotellrumsdörren på tisdagsmorgonen.
Bild: Privat/Lena Smeds-Furu

Paret Furu nåddes av informationen om en hälsorisk på hotellet på tisdagsmorgonen när de upptäckte att en lapp om saken skjutits in under deras dörr. De har inte fått information från hotellet om att det rör sig om coronavirus.

- Från hotellets sida har de inte bekräftat det utan det har kommit utifrån. De har inte nämnt corona överhuvudtaget men att det finns men att det finns en virusrisk och att de väntar på att hälsomyndigheterna ska ge mer information.

Lite senare ringde Lena Smeds-Furu till receptionen och fick veta att de fick besöka frukostbuffén och också röra på området. Men de får inte gå utanför hotellområdet.

- Alla portar är stängda och polisen har varit här och vaktat utanför området.

Råkade också ut för sandstorm

Paret anlände till Teneriffa i torsdags och tanken är att de ska åka hem på lördag. I morgon, onsdag, var det meningen att de skulle byta hotell men det tror de inte blir av nu.

- Eftersom det här är första dagen (på karantän, red.anm.) måste vi avvakta och se. Det går en massa rykten, som till exempel att vi inte får gå ut på två veckor. Nu är det bara att avvakta och se och göra det bästa av det hela. Vi förstår varför de gör det här, men visst är det trist att vi av alla hotell valde just det här, säger hon.

Under semestern har de också hunnit uppleva den sandstorm som dragit in över Kanarieöarna från Sahara.

- Vi lyckades pricka in allt på en gång den här resan. Vi får bara hoppas att vi har lite bättre tur nästa gång, säger Smeds-Furu.

Men ni tar det med ro?

- Ja, än så länge försöker vi ta det med ett skratt. Det är jättefint väder, solen skiner och det är varmt. Men om du pratar med mig om en vecka och vi sitter här så kanske vi inte skrattar så mycket längre. Vi ska hoppas att det ordnar sig.