Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skrällbeskedet: Brottaren Petra Olli avslutar karriären – inget OS för medaljhoppet

Från 2020
Uppdaterad 25.02.2020 17:41.
Petra Olli firar EM-guldet, våren 2016.
Bildtext Petra Olli.
Bild: All Over Press

Den 25-åriga brottaren Petra Olli meddelar att hon lägger av. Den tidigare världsmästaren säger i ett pressmeddelande att hon inte längre har glöden som krävs för att tävla på toppnivå. Med andra ord blir det inget OS för ett av Finlands största medaljhopp.

EM-guld år 2016 och 2018. VM-guld år 2018. Där Petra Ollis största meriter under brottningskarriären.

Nu har 25-åringen gjort sitt som toppbrottare.

I ett pressmeddelande meddelar Olli att hon inte längre har glöden som krävs.

– Om man inte är laddad till 100 procent så kan man inte kämpa om segern i en stor OS-gren som denna. Efter den förra sommaren har jag prövats. Jag gav mitt allt, men har tappat stinget, säger Olli.

– Det kräver oerhört mycket mod att ärligt medge det här för sig själv och för alla andra. Det här är det tyngsta beslutet jag har tagit i min karriär, men ett jag övervägt länge, fortsätter hon.

Olli deltog i EM tidigare i februari, men fick där nöja sig med en femteplats. Turneringen var Ollis första efter ett långt skadeuppehåll.

"Tack för en fin färd"

Ollis tränaren Ahto Raska säger i sin tur att han förstår beslutet.

– Jag har aldrig sett en idrottare med liknande egenskaper och lika stor potential. Det har många utländska kolleger hållit med om. Tack för en fin färd, Petra. Du gav finsk idrott många verkligt fina stunder, säger han.

Från brottningsförbundets del säger Tuomo Karila att det är synd att Olli kommit fram till den här slutsatsen – men att också han förstår vad hon menar.

– Hon har vårt fulla stöd. Petra var aldrig den som gjorde något halvdant, så nu gäller det för henne att rikta sin fokus på något annat. Petra har redan höjt nivån på dambrottningen i Finland till en helt ny nivå. Det kommer att krävas mycket jobb för att fylla hennes tossor, säger han.

Se höjdpunkter från Ollis karriär:

Petra Olli vinner VM-guld (finskt referat)

VM-guld för Petra Olli! - Spela upp på Arenan

Petra Olli vinner EM-guld 2016 (finskt referat)

Urheilujuttuja: Petra Olli paini EM-kultaa - Spela upp på Arenan

Petra Olli vinner EM-guld 2018 (finskt referat)

Sportklipp (på finska) - Spela upp på Arenan

Den ikoniska intervjun efter besvikelsen i Rio

Urheilu-Suomi: ”Kyllä se koville otti ja ottaa edelleen” – Petra Ollin sydäntäsärkevä tilitys siitä miltä tuntuu kun olympiaunelma karkaa - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln