Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finsk ungdoms andra vice ordförande Toni Jalonen avgår: ''Talet i Estland väckte starka reaktioner inom partiet''

Från 2020
Toni Jalonen.
Bildtext Partistyrelsen har inte längre förtroende för Jalonen.
Bild: Handout

Finsk ungdoms andra viceordförande Toni Jalonen avgår, uppger han i ett pressmeddelande. Det här på grund av brist på förtroende för honom inom partiledningen. Jalonen uteslöts ur Sannfinländarna i går, efter att ha kallat sig fascist på en konferens i helgen.

– Beslutet kommer efter ett långt övervägande. Flera saker - senaste talet jag höll i Estland som väckte starka reaktioner inom partiet - föranledde beslutet, skriver han i pressmeddelandet.

I talet Jalonen höll under en så kallad Etnofutur-konferens i Tallinn kallade han sig för ''etnonationalist, traditionalist och fascist".

Jalonens uttalande fick skarp kritik av Sannfinländarna - bland annat partiordförande Jussi Halla-aho sade att partiet inte accepterar fascistiska eller nationalsocialistiska åsikter, även om Finsk ungdom formellt är en självständig organisation.

Ungdomspartiets tredje ordförande Tomer Souranto avgår också, framgår det i samma pressmeddelande. Det här på grund av ''att förbundet behandlats orättvist av partiet och medierna'', skriver han.

Diskussion om artikeln