Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Björn blev dubbelföretagare: Man ska ta emot all hjälp man kan få, ingen klarar sig ensam

Från 2020
Programmet är inte längre tillgängligt

Björn Fritzén hade inte tänkt bli företagare. Men då han efter armén och en avslutad utbildning i elinstallation och automation, inte kunde få anställning på heltid hos sin arbetsgivare, måste han hitta en annan lösning.

- Då kom det på tal att det kanske är smartast att grunda ett eget företag, för att kunna ta jobb från olika ställen på projektbasis.

Allt fler unga väljer att bli företagare idag. Och för Björn Fritzén har företagandet varit en lyckad lösning på flera sätt. Genom olika slags arbetsuppdrag i både industrifastigheter och egnahemshus blev Björn Fritzén allt mer fascinerad av belysning och hur man med hjälp av den kan framhäva en fastighet eller en yta.

Tanken om att själv formge och tillverka lampor föddes och Fritzén började en utbildning i formgivning för att lära sig mer.

- Då jag gjorde prototyper och testade hur olika belysningar beter sig mot olika material märkte jag att armaturens form inte begränsar dess funktion, som till exempel en stol gör, i och med att man måste kunna sitta på den. En lampa kan man göra helt efter sina egna idéer.

Björn Fritzén visar upp en prototyp till en lampa
Bildtext Björn Fritzén visar upp några av sina prototyper.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Men Björn Fritzén hade så många idéer han ville förverkliga att han hoppade av utbildningen för att starta ett till företag, för att uttryckligen satsa på formgivningen av armaturer.

- Jag rekommenderar ingen att hoppa av en utbildning. Men för min egen del har jag lärt mig massor som jag inte annars skulle ha lärt mig.

Att starta eget är ingen omöjlighet

Att starta ett företag kan verka byråkratiskt.

- Det finns ändå gott om hjälp att få, till exempel av kommunens företagsrådgivning, som är helt gratis, påpekar Fritzén.

Förutom av kommunen fick Björn Fritzén också hjälp från andra håll, till och med av sådana företagare som i framtiden kan tänkas bli hans konkurrenter, vilket han inte väntat sig.

- Man skulle inte tro det, men det verkar som om alla vill hjälpa unga företagare, som vill göra något på egen hand.

En del företagare har också delat med sig av misstag de gjort, så att Fritzén ska slippa upprepa samma misstag. Att ha ett sådant stöd är värdefullt, säger Fritzén.

- Man ska nog ta emot all hjälp man bara kan få, för ingen klarar sig ensam under perioder då allt känns omöjligt. Då är det bra att ha en mentor att tala med.

För att lyckas måste man ha mycket tålamod och inse att ingenting händer över en natt. Men det gäller också att jobba hårt själv också, säger Fritzén.

- Jag har nog flera ben att stå på i och med att jag fortsätter med olika installationer. Jag tycker att det är viktigt att ha en stadig inkomstkälla så att jag kan utveckla produkterna så här i början då jag ännu får söka mina kunder.

Fritidsprojekt både som avkoppling och utveckling

Vid sidan av sina armaturer och installationer, har Björn Fritzén satsat mycket av sin fritid på är en över sjuttio år gammal träbåt som han har restaurerat.

- Den har lärt mig allt mellan himmel och jord. Allt från trähantverk och motorteknik till tålamod och hur allt material lever.

Det är värdefulla lärdomar som också gynnar företagandet, tror Fritzén.

- Det här är ett långtidsprojekt som aldrig blir klart, men jag tror att alla fritidsprojekt kan lära en sådant som man har nytta av i sitt yrke.

Björn Fritzén står bredvid sin gamla lackerade träbåt
Bildtext Den gamla träbåten behöver snart ses över igen inför båtsäsongen.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Diskussion om artikeln