Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tennistalangen Emil Ruusuvuori lades in med dropp – då får Jarkko Nieminen hoppa in som backup i Davis cup: ”Måste ha en reservplan”

Från 2020
Jarkko Nieminen.
Bildtext Jarkko Nieminen.
Bild: Kimmo Brandt/Compic-Photos Oy/All Over Press

Finland får klara sig utan Emil Ruusuvuori i Davis Cup-mötet mot Mexiko i början av mars. Orsaken är att talangen drabbades av en magsjuka i samband med ATP-turneringen i Dubai. Då får tränaren Jarkko Nieminen istället förbereda sig på att spela.

– En stor besvikelse, summerar Emil Ruusuvuori själv i tennisförbundets pressmeddelande.

Ruusuvuori är nämligen inte uttagen till laget som ska möta Mexiko i Davis Cup den 6-7 mars på bortaplan. Orsaken är att Ruusuvuori drabbades av magsjuka i samband med ATP-turneringen i Dubai.

Symptomen blev så pass allvarliga att Ruusuvuori fick läggas in på sjukhus med dropp.

– Just nu är jag på antibiotikakur och vi tar det säkra före det osäkra gällande mitt spelskick. I Mexiko går matcherna på hög höjd och det är inte vettigt att åka dit och riskera hälsan i utmanande förhållanden, säger Ruusuvuori.

Emil Ruusuvuori böjer sig för att träffa en tennisboll.
Bildtext Emil Ruusuvuori.
Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press

– Det är synd att han inte kan delta. Det är en stor förlust för hela laget. Men hälsan går alltid först, kompar tränaren Jarkko Nieminen.

Istället representeras Finland av Henri Kontinen, Patrik Niklas-Salminen, Harri Heliövaara, Otto Virtanen – och den tidigare tennisstjärnan Nieminen. Den spelande tränaren agerar ändå bara reserv i laget.

Men man vet ju aldrig, påpekar Nieminen.

– Det är inte meningen att jag ska tvingas spela, men man måste ha reservplaner och det här är vår version av en sådan, säger han.

Viktig och utmanande match

För både Finlands och Mexikos del handlar det om en ödesmatch i Davis Cup. Vinnaren får behålla sin plats i I-gruppen, medan förloraren halkar ner till grupp II. På världslistan hittas Finland på plats 41 och Mexiko på plats 43 – men de blåvita tvingas alltså klara sig utan en av sina största stjärnor.

– Det är mycket som står på spel, understryker också Jarkko Nieminen.

– Vi steg upp till I-gruppen inför säsongen 2019 och vi vill självklart stanna här. Mexiko är i sin tur ett intressant motstånd. De har vassa dubbelspelare och är vana vid att spela på hög höjd, analyserar han.

Matcherna spelas i staden Metepec som befinner sig på över 2600 meters höjd. Hemmalaget får välja vilket underlag matcherna spelas på och mexikanerna vill spela på grus.

– Vi är inte rädda för förhållandena, men vi ska respektera dem. Vi åker dit en vecka innan och bekantar oss med stället. Det kan vara en avgörande faktor. Vi har alla chanser att vinna, slår Nieminen fast.

Diskussion om artikeln