Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hälften av poliserna överväger att byta bransch - arbetsbördan har blivit för stor

Från 2020
Poliisi Helsinki Kamppi
Bildtext Polisen sköter allt mer utryckningar per telefon - också då som det skulle finnas skäl att vara på plats.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Närmare tre av fem av medlemmarna i Finlands Polisorganisationers Förbund (SPJL) upplever att arbetstrivseln försämrats. Det här framkommer i förbundets enkät. De som svarade på enkäten upplever att personalen minskar på samma gång som arbetsmängden och kraven ökar.

Över hälften svarade att de upplever regelbunden frustration. Närmare hälften överväger nu och då att byta bransch.

I förbundets pressmeddelande beskrivs arbetsbördan som förkrossande.

Enligt SPJL:s ordförande Jonne Rinne lider kvaliteten då det är bråttom, och man tvingas prioritera jobben. Till exempel avbryts polisens utredningar ofta då polisen sköter allt mer utryckningar per telefon - också då det skulle finnas skäl att vara på plats.

- Det är medborgarna som lider, säger Rinne.

Fyra av fem som besvarade enkäten upplever att det tillskott som skrivits in i regeringsprogrammet är otillräckligt. I regeringsprogrammet står det att antalet poliser höjs till 7 500 årsverken före år 2022.

Enkäten genomfördes bland medlemmarna i Finlands Polisorganisationers Förbund. Enkäten skickades till närmare 10 000 medlemmar, varav 3 400 svarade på den. Över 80 procent av de som svarade på enkäten arbetar på polisens förvaltningsområde, som till exempel i utredningen eller övervakningen.

Källa: STT

Diskussion om artikeln