Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Potatisodlaren Björn Lindström i Svartå hoppas på kyla och tjäle i mars

Från 2020
Personporträtt på Björn Lindström som håller en låda potatis
Bildtext Björn Lindström odlar runt 18 hektar potatis på Bålaby gård i Svartå.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

De första vårtecknen är redan här, men om potatisbonden får välja slår väderleken om och bjuder på vinter med kyla i mars. En vinter utan tjäle ger sämre markstruktur och därmed sämre förutsättningar för potatisen.

- Det är tjälen som rör om jorden. När den fryser luckras jorden upp. Växtsjukdomar dör och det är ju en orsak till att vi i Finland har så ren mat, förklarar Björn Lindström som odlar potatis på Bålaby gård i Svartå.

Förutom det milda vädret ställer de rikliga regnen till det för potatisbonden. Vattnet gör att åkrar särskilt på låglänta marker slammar igen.

Potatis i jorden i slutet av mars eller den 8 april

Jordbrukare följer som känt noggrant med väderleken år efter år och kan därför tänkas vara bättre på att förutspå vädret än gemene man.

Björn Lindström, kommer vi att få en kall vinter ännu i år?

- Jag hoppas det. Det skulle få bli kallt i mars. Men om man inte ser i kalender utan bara på naturens tecken så är vi ganska långt in på våren redan nu. Men det är så svårt att förutspå och allt är emellanåt så annorlunda. Det är bara att ta det som det kommer.

Lindström står i sitt potatislager där utsädespotatisar och potatisar som väntar på leverans samsas om utrymmet.

Potatispallar
Bildtext De här potatisarna väntar på leverans.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

En mindre del av potatisarna som väntar på försäljning hamnar i västnylänningarnas munnar medan de flesta levereras till huvudstadsregionen.

Sättpotatisarna och potatisbonden själv får tålmodigt vänta i några veckor till innan det är dags för Lindström att koppla potatissättaren bakom traktorn och köra igång potatissäsongen 2020.

Potatis
Bildtext Sättpotatisen hamnar eventuellt i jorden redan i slutet av mars.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

När tror du att ni sätter de första potatisarna i jorden i år?

- Sandjordarna reder sig nog bättre än mulljordarna som är tillslammade. Om sandjordarna hinner bli varma så säkert i mars.

Tidigare år har Lindström haft för vana att tippa på säsongstart den 8 april.

Sill och nypotatis
Bildtext Sill och potatis
Bild: Mostphotos

I regel är det dags för skörd 60 dagar efter att man satt potatisen i jorden. Men här inverkar förstås den omtalade väderleken igen.

- Blir det kallt så står det stilla och blir det varmt så växer potatisarna snabbare.

Att våga sig ut alltför tidigt medför också en viss risk. Om det blir kallt finns det risk att potatisen fryser och så är skörden förstörd.