Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nyfödda finländare och besvikna veteraner – NHL:s ”deadline day” var dagen då till och med toalettbesök blev internationella nyheter

Från 2020
Antti Raanta gör succé i Phoenix.
Bildtext Antti Raanta ryktades vara på väg bort från Arizona.
Bild: icon Sportswire / All Over Press

NHL:s transferfönster stängde på måndagskvällen – och ishockeyreportrarna i Nordamerika gick på högvarv för att vara först att avslöja vem som skulle flytta vart. Då fick till och med toalettbesök orimliga proportioner.

Vad skulle idrottsvärlden vara utan dagarna då transferfönstren stänger?

I NHL har ”deadline day” blivit en hektisk historia. Inte minst eftersom lagen vill vänta in i det sista för att avgöra om de själva vill sälja spelare eller köpa spelare med tanke på vårens slutspel.

Och då alla lag bestämmer sig för att göra sina affärer på samma dag blir det lätt kaotiskt.

Så också på måndagen.

Träningarna under lupp

I dagsläget är det kutym att mediehusen har sina reportrar på plats då lagen tränar under transferfönstrets sista timmar.

Att en spelare inte alls finns med – eller ännu värre tas bort mitt under träningarna – är i mångas papper ett tecken på att just de här spelarna kan vara aktuella för en trejd.

Därför snackades det plötsligt om att både Pekka Rinne och Mikael Granlund skulle vara aktuella att lämna Nashville då de inte syntes till på lagets träningar. Det gjorde inte Antti Raanta heller då Arizona tränade.

Men trion stannade. Nashville meddelade snabbt att Rinne är sjuk och att Granlund också behöver vila.

Raanta avslöjade däremot på tisdagen på Instagram att frun fött parets andra barn – vilket logiskt nog var orsaken till att han inte tränade.

Pisspausen som skapade kaos

Calgary Flames var i sin tur ett lag som i mångas papper var en solklar ”köpare” – de skulle värva in nya spelare istället för att sälja sina stjärnor. Så då Johnny Gaudreau plötsligt lämnade isen mitt under ett träningspass förstod ingen vad som hände.

Kunde laget faktiskt sälja en av sina allra största stjärnor? Spekulationerna gick heta på sociala medier.

Men så var inte fallet.

– Jag behövde pissa, berättade ”Johnny Hockey” efteråt för media.

Thornton ville lämna San Jose

Det är inte heller alls ovanligt att ryktade affärer faller på målsnöret.

Andreas Athanasiou rapporterades först vara på väg till Columbus innan han plötsligt var klar för Edmonton. Zach Parise var högaktuell för New York Islanders – men klubben lyckades inte fixa utrymme för liraren under lönetaket.

– Jag vet inte hur nära de var att ro det i hamn, men jag stortrivs här. Det har jag alltid gjort. Det här innebär inte alls att jag skulle vara missnöjd. Tvärtom, konstaterade Parise efteråt enligt bland andra The Athletic (bakom betalmur).

En som däremot var riktigt besviken var Joe Thornton. Redan då Patrick Marleau såldes till Pittsburgh rapporterades det att han endast gjort det eftersom ”Jumbo Joe” också gett klartecken åt San Jose-ledningen att sälja honom.

Joe Thornton spelar i San Jose Sharks.
Bildtext Joe Thornton.
Bild: All Over Press

Men inga tillräckligt bra lag ville ha honom. Thornton har en så kallad no trade-klausul i sitt kontrakt vilket tillåter honom att själv välja till vilket lag han vill gå.

– Jag var redo att lämna för att få försöka vinna min första Stanley Cup, berättar han enligt The Athletic (bakom betalmur).

– Det är något jag har drömt om så länge jag kan minnas och det blev inte av. Jag ville verkligen ha chansen, vet du? Tro det eller ej. Jag har jagat titeln i 22 år nu. Men så blev det inte. Tillbaka till jobbet för min del, fortsätter Thornton.

Diskussion om artikeln