Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lindrigare dom för bärföretagare - offren var 26 thailändska bärplockare

Från 2020
Uppdaterad 26.02.2020 13:13.
thailändska bärplockare i Finland
Bildtext Thailändska bärplockare var tvungna att jobba långa arbetsdagar så gott som utan lön och bo i omänskliga förhållanden.
Bild: Yle

Vasa hovrätt har lindrat människohandelsdomen för en bärföretagare från Mellersta Finland.

Offren var 26 thailändska bärplockare som bland annat var tvungna att jobba långa arbetsdagar så gott som utan lön och att bo i förhållanden som enligt rätten var omänskliga. Mannens företag hade också bärplockarnas pass i sin besittning.

Tingsrätten dömde företagaren till ett år och åtta månaders fängelse, men det faller inom ramen för prövotiden och är därför i praktiken en villkorlig dom. Bärföretagaren fick också ersätta thailändarna med drygt 200 000 euro i utebliven lön och andra ersättningar.

Vasa hovrätt behöll ersättningsbeloppet men sänkte mannens villkorliga dom med fyra månader.

Hovrätten gjorde en annan bedömning av fallet än tingsrätten. Hovrätten ansåg att mannen gjort sig skyldig till ett fall av människohandel med 26 offer, medan tingsrätten dömt mannen för 26 separata människohandelsbrott.

Då hovrätten begrundade hur klandervärdigt människohandelsbrottet är ansåg rätten att varken mannen eller företagets övriga personal behandlat offren förnedrande.

–  (Den dömda) har inte heller själv skapat de tillvägagångssätt som har möjliggjort handlingen, utan endast utnyttjat strukturer för rekryteringen av thailändska bärplockare som är bristfälligt reglerade och övervakade, enligt hovrättens utlåtande.

Källa: STT

Diskussion om artikeln