Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Droger fortfarande lika vanligt bland Lovisaunga, trots polisens insatser – skolkurator: Eleverna talar mer öppet om droger

Från 2020
Händer håller i tändare och marijuana
Bildtext Droganvändningen bland Lovisaunga har diskuterats i många år, men läget verkar oförändrat. Illustrerande arkivbild.
Bild: lev dolgachov

Droganvändning bland Lovisaunga är en fråga som uppmärksammats flera gånger de senaste åren.

Senast i november ordnades en föräldrakväll på grund av narkotikarykten i skolorna men trots insatser verkar situationen vara oförändrad.

Nina Böhls-Nybonn är skolkurator vid Lovisavikens skola, Lovisa gymnasium och Haddom skola. Hon berättar att problemet märks också i hennes dagliga arbete i skolorna.

- Majoriteten har en klart negativ attityd mot cannabis och droger men på något sätt finns där en sorts nyfikenhet och ett intresse som jag tycker att har ökat, säger Böhls-Nybonn per telefon.

Inte bara negativt med öppenhet

Förutom att nyfikenheten syns i de enkäter som görs med jämna mellanrum så berättar Böhls-Nybonn att man också kan höra kompisgäng prata öppet om ämnet i skolans korridorer.

- Då vi tar upp det på tal med eleverna så kan vissa också ärligt berätta att de har prövat droger.

Nina Böhls-Nybonn konstaterar att det faktum att elever vågar prata mer öppet om droger inte enbart är en negativ sak.

- På ett sätt är det en bra sak, för då finns det de som sedan märker att det här inte är okej och berättar för någon vuxen, säger hon.

Förändrade attityder

Sabina Holst är kriminalöverkonstapel vid Borgåpolisen.

Enligt statistiken har antalet anmälningar gällande drogrelaterade brott i Lovisa varken ökat eller minskat, men polisen är medvetna om att droganvändning förekommer.

- Visst förekommer det narkotikamissbruk i Lovisa likväl som det förekommer i andra städer. I dagens läge finns det såväl unga som vuxna som använder sig av förbjudna preparat, berättar Holst.

Polis med vinröd tröja står och ler i en trappuppgång.
Bildtext Sabina Holst vid Borgåpolisen säger att det förekommer droger i Lovisa, liksom andra städer.
Bild: Yle/ Fredrika Lindholm

Tycker du att droganvändningen har förändrats under de senaste åren på något sätt?

- Visst har vi sett trender. Så där helt på allmän nivå kan man säga att narkotikamissbruket har blivit mera allmänt.

Holst har också märkt en förändring gällande attityden till droger under de senaste åren. Hon säger att många har fått en mer accepterande attityd gentemot vissa sorters preparat som till exempel cannabis.

- Ungdomar i dagens läge är inte medvetna om att vi i Finland har en hemskt stram narkotikalag. Allt som har med narkotika att göra är förbjudet i Finland.

27.2.2020: Lovisapartier missnöjda med fullmäktigeavtal och invånare får planera centralpark i Nickby

20:45

Diskussion om artikeln