Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu kan misstänkta coronafall undersökas i Helsingfors, Åbo och Tammerfors - så här förbereder sig Svenskfinland för eventuella fall

Från 2020
Uppdaterad 27.02.2020 07:17.
Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus.
Bildtext Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Nu kan man undersöka prov tagna av möjliga coronafall även på universitetssjukhusen i Tammerfors och Åbo. Tidigare fanns diagnostiken endast i Helsingfors. Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus hoppas att även centralsjukhusen ska börja undersöka proven.

Proven från patienter med misstänkt coronainfektion kan nu undersökas på tre sjukhus i Finland. Ännu för några dagar sedan utfördes diagnostiken endast på Helsingfors universitetssjukhus.

Överläkare Taneli Puumalainen på THL bekräftar att så är fallet.

- Förhoppningsvis kan snart ännu fler sjukvårdsdistrikt utföra diagnostiken, säger Puumalainen.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen antaa haastattelua.
Bildtext Överläkare Taneli Puumalainen på THL.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Det här underlättar läget, menar Juha Salonen, infektionsöverläkare på Vasa centralsjukhus.

Salonen deltog i ett möte med THL på onsdagen och på mötet fördes ett förslag fram om att även centralsjukhusen skulle börja diagnostisera proven.

- Vi tänkte föreslå det för sjukhusets ledning. Det skulle förenkla hanteringen av situationen. Om diagnostiken finns här så skulle allt gå snabbare och det skulle bli lättare att planera fortsatta åtgärder, säger Salonen.

I tisdags funderade Salonen på om det inte vore vettigt att sätta folk i karantän vartefter de kommer tillbaka till Finland från riskområden.

Men några sådana planer verkar det inte finnas just nu.

- Men vi ska vara känsliga vad gäller misstankar om corona, undersöka misstänkta fall, kartlägga vem som kanske har smittats och försöka förhindra att smittan sprider sig, säger Salonen.

Tre fartyg i Hangö hamn. Bilden är tagen från Hangö vattentorn.
Bildtext Fartyg där det väckts coronamisstankar får inte komma in i hamnen i Hangö, men personer som uppvisar symptom skickas med största sannolikhet till Raseborgs sjukhus. Bilden är en arkivbild.
Bild: Yle/Linus Westerlund

Fartyg får stanna utanför hamnen

I Västnyland har man också funderat på vad som händer om en person på ett fartyg som anlöper till Hangö hamn misstänks ha fått coronavirus.

I fjol angjorde närmare 2 300 fartyg Hangö hamn. Ifall någon i en fartygsbesättning misstänks bära på coronasmittan följer Hangö stad den allmänna pandemiplanen, säger grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander.

- Den första åtgärden är att sätta personen i karantän tills man vet om personen har smittan eller inte.

Karantänen sker troligtvis på Raseborgs sjukhus i Ekenäs. Om man inte vet hur länge personen har burit på coronasmittan kan det också bli aktuellt att sätta hela fartyget i karantän. Fartyget får sedan stanna utanför Hangö hamn.

- Man försöker ju så snabbt som möjligt begränsa smittospridningen och det är lätt om det är fråga om en båt. Ingen får gå ut eller in i fartyget tills man är säker på om besättningen är smittad eller inte, säger Kajander.

Om någon på fartyget behöver sjukhusvård transporteras den personen på ett säkert sätt till Raseborgs sjukhus.

Elisabeth Kajander konstaterar att Hangö är lite mera utsatt än andra städer när det gäller smittorisker eftersom många människor kommer och går i och med hamnen.

Hon påminner samtidigt om att Hangö är en rätt liten stad med sina drygt 8 000 invånare.

- Det finns betydligt större städer där det är mycket större genomfart. Det här handlar om helt normalt förfarande och vi följer de direktiv vi får från ministeriet. Alla har sin egen roll och vet vad de ska göra i de olika situationerna.

Vanliga rum på infektionsavdelningen räcker till i Åbo

I sydvästra Finland har enstaka personer misstänkts bära coronaviruset, men hittills har alla som varit i kontakt med ÅUCS konstaterats vara fria från smittan.

ÅUCS har hela tiden haft beredskap att ta emot smittade personer, säger Esa Rintala, överläkare enheten för sjukhushygien och infektionsbekämpning.

Beredskapen efter coronautbrottet skiljer sig inte från tidigare epidemier med sars, ebola och andra sjukdomar. Några särskilda rum för eventuella smittade finns inte, utan vid behov används de vanliga rummen på infektionsavdelningen och det räcker, säger Rintala som konstaterar att det egentligen ingår i sjukhusets rutiner att vara beredda på den här typen av epidemier.

Svenska Yle har en specialsändning med anledning av att coronaviruset spridit sig i Italien och på andra håll i Europa.
I sändningen medverkar infektionsläkaren Peter Klemets och överdirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet Tuija Kumpulainen.
Vi hör också strandsatta på Teneriffa och finländare i norra Italien. Sändningen börjar kl. 18 och den går att se på Arenan.

Här kan du se sändningen.

Svenska Yle live: Coronavirusläget just nu - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln