Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sallad och smörgåsar till mat och regelbundna hälsokontroller - ålänningar och österbottningar berättar om första dygnet i karantän

Från 2020
Uppdaterad 26.02.2020 19:40.
En stor orange byggnad som blivit avspärrad av polisband. Framför byggnaden står en polisbil och en ambulans parkerade.
Bildtext Hotellgästerna har blivit ombedda att stanna på sina rum och alltid ha på sig ansiktsmask om de måste ta sig ut ur rummet.
Bild: /All Over Press

Finländarna på hotellet i Teneriffa har nu suttit i karantän i över ett dygn efter att en italiensk hotellgäst testade positivt för corona-viruset. Informationen är knapphändig och mat levereras i påsar till rummen. När de får åka hem vet ingen.

Harriet Strandvik från Åland sitter fast med sin man och parets två tonåringar. Hon berättar att mycket är oklart för tillfället.

- Vi har fått mera mat än information den här dagen. Iklädda munskydd fick vi gå ner till restaurangen och hämta en kopp kaffe eller te till frukostpåsen som delades ut.

Resan ner till restaurangen bjöd på en liten paus från hotellrummet, men någon social tillställning var det inte frågan om, säger hon.

- Folk pratar inte så mycket men vi önskade varandra god morgon och log lite medlidsamt mot varandra. Men vi ska ju va inne på rummet. Det är inte som att vi hänger i pianobaren och är sociala.

Harriet Strandvik.
Bildtext Harriet Strandvik hoppas att ingen i familjen bär på viruset och kommer hem snarast
Bild: Harriet Strandvik

Tiden på hotellrummet har enligt Strandvik inte åtminstone ännu blivit lång.

- Jag försöker sortera upp vardagen från balkongen med jobb och sådant som blir ogjort. Vi försöker peppa och hålla upp humöret med våra tonåringar. Dom har tack också lov sina telefoner och vi har också böcker och spel - vi har helt enkelt försökt ha kvalitetstid med familjen, säger Strandvik och skrattar.

Oklart vem som ska stå för kostnaderna

Familjen Strandvik skulle flyga hem på tisdagen. När hemresan nu ska bli av vet ingen, vilket är speciellt frustrerande eftersom paret Strandvik är egenföretagare.

Dessutom är det oklart vem som ska stå för kostnaderna.

- Resebolaget säger att vi måste betala biljetter eller boende själva, de kan inte stå för allting. Men vi vet ju inte ens när vi kan boka en biljett hem. Frågetecknen är många, men det är bara att gilla läget.

Situationen är frustrerande, men Harriet Strandvik vill ändå inte skylla på någon.

- Det är lätt att anklaga resebolaget. Informationen är knapphändig och det blir man frustrerad på, men jag kan inte ta ut den frustrationen på någon. Situationen är ny och jag tror de har fullt upp. Också resebyrån hade svårt att få tag på någon igår, inte ens medier fick tag på hotellet. Det är mycket att reda upp.

Dörr har försatts med hänglås, på utsidan syns en spansk polisbil.
Bildtext Alla portar på hotellet har försatts med hänglås, på utsidan vaktar polisen.
Bild: Privat/Lena Smeds-Furu

Hälsokontroll klockan tre på natten

Lena Smeds-Furu och Peter Furu från Jakobstad sitter fast på samma hotell som familjen Strandvik. Inte heller de har fått någon ny information om läget. Paret har fått förlita sig på medierna vad gäller information om vad som riktigt är på gång.

- Vi har inte fått någon information överhuvudtaget.

Klockan tre på natten till onsdag knackade det på dörren till parets rum. Det var två sjukskötare som skulle kontrollera om Lena och Peter hade feber.

- Hotellet är så stort så de hade säkert börjat redan på dagen. Men vi bor högst upp och när de kom till oss var klockan redan tre, säger Lena Smeds-Furu.

Sjukskötarna gav dem ansiktsmasker och sade till dem att de helst ska hållas på rummet och att de ska använda maskerna om de går ut.

De fick också en febertermometer med vilken de ska kolla sin temperatur ett par gånger i dygnet.

En stor orange byggnad som blivit avspärrad av polisband. Framför byggnaden står en polisbil och en ambulans parkerade.
Bildtext Hotellet H10 Costa Adeje Palace på Teneriffa har satts i karantän på grund av coronaviruset.
Bild: /All Over Press

Menyn: Sallad, smörgås och äppel

Smeds-Furu berättar att matalternativen har varit sparsamma.

- Någon smörgås, äpplen och vatten. Igår fick vi en sallad, berättar hon.

Mer mat finns alltså på önskelistan.

- Vi överlever. Men jag tänker främst på såna som har barn med sig. Eller för äldre kan det ju bli lite fattigt om man går på mediciner.

Men oroliga för den egna hälsan är de inte.

- Klart att det är en otrevlig situation, men vi försöker ta det lugnt och invänta mer information.

Paret Furu har pratat med en del av de övriga gästerna.

- De vi pratat med har tagit det ganska lugnt. Men jag har nog hört andra gäster berätta att det finns folk som är upprörda. Det beror ju förstås på ens situation.

Äntligen mat i magen

Paret Furu är glada över att ha fått mat på hotellet där de hålls i karantän.
Bild: Privat.

På onsdagkväll skickar paret en uppdatering till Yle Österbotten och berättar att de nu fått mat och att stämningen är bättre.

Svenska Yle har en specialsändning med anledning av att coronaviruset spridit sig i Italien och på andra håll i Europa.
I sändningen medverkar infektionsläkaren Peter Klemets och överdirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet Tuija Kumpulainen.

Vi hör också strandsatta på Teneriffa och finländare i norra Italien. Sändningen börjar kl. 18 och den går att se på Arenan.

Artikeln är uppdaterad den 26 februari, klockan 19:40 med en uppdatering från paret Furu.

Här kan du se Svenska Yles specialsändning.

Svenska Yle live: Coronavirusläget just nu - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln