Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Maria Sjarapova lägger av – kroppen håller inte längre: ”Kommer att sakna tennisen varje dag”

Från 2020
Maria Sjarapova vinkar åt publiken.
Bildtext Maria Sjarapova.
Bild: Lynn Bo Bo / EPA-EFE / All Over Press

Fem grand slam-titlar, en drös turneringssegrar och en dopningsavstäning. Nu väljer Maria Sjarapova att lägga tennisracketen på hyllan. 32-åringen skriver i en essä att hennes kropp har blivit en distraherande faktor efter flera år av skadeproblem.

Maria Sjarapova har gjort sitt som tennisproffs. I en essä som publicerats på Vanity Fairs webbplats skriver Sjarapova att hennes kropp inte längre fungerar som den ska.

Den femfaldige grand slam-mästaren har dragits med framför allt skador i axeln den senaste tiden och skriver att hon därför insett att hon inte längre har det som krävs för att spela på toppnivå.

– Att stiga på planen efter min senaste operation i fjol kändes som en seger – då det bara borde ha varit det första steget mot segern. Det här säger jag inte för att få någon att tycka synd om mig, utan för att berätta som det är: min kropp har blivit en distraherande faktor, skriver Sjarapova.

Sjarapovas stora genombrott kom i Wimbledon år 2004 då hon skrällde och slog Serena Williams i finalen. Efter det blev det två titlar i Franska öppna och en US Open- och en Australian Open-seger.

Hon var världsetta på WTA-rankingen år 2005.

Dopningsavstäningen och skadeproblemen

I samband med Australian Open år 2016 testade hon positivt för meldonium, som förbjudits vid årsskiftet. Domen blev en 15 månader lång avstängning.

Efter comebacken sommaren 2017 vann hon endast en WTA-turnering, då skadeproblemen började hopa sig. Sjarapovas sista match blev förlusten i två raka set mot Donna Vekic i den australiensiska grand slam-turneringen i januari.

– Jag gav mitt liv till tennisen, men tennisen gav mig tillbaka ett liv. Jag kommer att sakna det varje dag för resten av mitt liv, skriver Sjarapova.

– Då jag nu blickar tillbaka inser jag att tennisen har varit mitt berg som jag bestigit. Resan upp för berget har varit fylld av uppförsbackar, nedförsbackar och omvägar, men vyerna från toppen var otroliga. Efter 28 år och fem grand slam-titlar är jag ändå redo för mitt nästa berg, fortsätter hon.

Diskussion om artikeln