Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Toni Jalonens besök och fascistuttalanden under Tallinn-konferens utreds av ministerium

Från 2020
Toni Jalonen.
Bildtext Toni Jalonen avgick från sin ordförandepost tidigare i veckan.
Bild: Handout

Undervisnings- och kulturministeriet vill utreda om Finsk ungdoms tidigare andra viceordförande Toni Jalonens uppträdande i Estland i helgen bröt mot ungdomslagen. Det uppger ministeriet till nyhetsbyrån STT.

Ministeriet har skickat en utredningsbegäran i fem punkter till Finsk ungdom. Man vill bland annat veta om Jalonen deltog i evenemanget i Tallinn som en privatperson eller som en representant för Finsk ungdom.

Man vill också veta huruvida förbundet betalade för hans resekostnader.

Jalonen höll ett tal under en så kallad Etnofutur-konferens i Tallinn och kallade sig för ''etnonationalist, traditionalist och fascist". Jalonen har sagt att han håller fast vid sina uttalanden.

– Det här är normal förvaltningsverksamhet. Då vi beviljar statsstöd övervakar vi alltid att användningen av pengarna följer ungdomslagen och andra regler, säger direktören Henni Axelin vid ministeriet till STT. Axelins ansvarsområde är ungdomsarbete och -politik.

Ministeriet frågar också Finsk ungdom var förbundet står i frågan om etnonationalism och fascism och huruvida personer som stöder dessa ideologier kan verka inom organisationen.

Ministeriet vill också veta hur Finsk ungdom tänker agera gällande Jalonens roll i förbundet.

"Saken är nödvändigtvis inte avklarad"

Jalonen avgick i går på grund av brist på förtroende för honom inom partiledningen. Han har tillsvidare inte utträtt ur Finsk ungdom helt och hållet.

– Om de inte har tillfredsställande svar på frågorna som gäller deras verksamhet är saken nödvändigtvis inte avklarad med att personen avgår. Verksamheten måste ske i enlighet med ungdomslagen.

Ministeriet har också fäst uppmärksamhet kring att Jalonen uppgett att han träffat Estlands finansminister som representant för Finsk ungdom under evenemanget.

Ministeriet skickade sin begäran till Finsk ungdom i går på tisdag och svar vill man ha senast den 10 mars.

Om svaret inte är tillräckligt utförligt kan ministeriet kräva att Finsk ungdom ska betala tillbaka det statsstöd som förbudet fått i år. Sammanlagt handlar det om 91 000 euro.

Före förbundet begärs tillbaka pengar kommer de ändå att höras på nytt.

Miste stöd 2019

Finsk ungdom miste sitt stöd för år 2019 då ministeriet ansåg att förbundet hade brutit mot ungdomslagen. Då hade de fått 115 000 euro i statsstöd.

Att organisationen miste sitt stöd handlade om att Jalonen hade delat en tweet som tolkades som en uppmaning till att rösta på Sannfinländarna i EU-valet för att se till att det inte skulle finnas personer med en annan hudfärg än hos majoriteten av befolkningen. Tweeten publicerades på Finsk ungdoms Twitterkonto.

Organisationen har tidigare uppgett till ministeriet att de bättre ska se till att verksamheten inte bryter mot ungdomslagen.

Ministeriet frågar nu vilka mekanismer organisationen har.

– De har nu rätt att svara och vi behandlar svarat och fattar sedan beslut om nästa steg.

Källa: STT

Diskussion om artikeln