Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Finländsk kvinna som rest från norra Italien till Helsingfors bekräftas ha coronasmitta – HUS överläkare: "Ingen risk att smittas av coronaviruset i Finland"

Från 2020
Uppdaterad 26.02.2020 23:08.
HUS överläkare om det andra bekräftade coronavirusfallet i Finland: "Kvinnan mår bra" - Spela upp på Arenan

En finländsk kvinna har bekräftats ha smittats av det nya coronaviruset. Hon vårdas på Helsingforsregionens universitetscentralsjukhus. Det uppger Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

Kvinnan uppges vara i arbetsför ålder och hon har fått smittan i norra Italien i Milano. HUS uppger att kvinnan har feber men att hon mår bra.

– Kvinnan återvände till Finland i söndags och hon kontaktade HUS cirka ett dygn senare, Asko Järvinen som är överläkare i infektionssjukdomar vid HUS.

Kvinnan ska enligt HUS endast ha haft närkontakt, det vill säga kontakt i mer än 15 minuter, med två personer sedan hon kom tillbaka till Finland.

De två personerna håller sig nu hemma och enligt HUS följer man med deras hälsotillstånd. Ingendera av dem har uppvisat symptom.

Kvinnan reste inte med ett direkt flyg från Italien och THL kartlägger som bäst eventuella personer som kan ha smittats under kvinnans resa till Finland.

"Gick som på Strömsö"

Överläkaren Järvinen beskrev händelseförloppet för hur det gick efter att kvinnan fick virussymptom som att allt "gick som på Strömsö".

– Kvinnan tog kontakt med hälsovården per telefon som man ska göra om man misstänker att man har smittats av coronaviruset. Då gjordes det en riskbedömning och kvinnan kallades in för laboratorieprover.

Enligt Järvinen har HUS en god beredskap att vårda coronaviruspatienter.

– Det finns ingen specifik vård för coronaviruset, men kvinnan får bra allmän vård och hon mår bra. Hon skulle inte nödvändigtvis behöva sjukhusvård, men hon hålls där för att smittan inte ska spridas, säger Järvinen.

Risken att smittas av viruset i Finland är liten, enligt THL och HUS.

– Det finns ingen risk att insjukna i sjukdomen i Finland. Viruset sprids inte stort här. Risken är liten, säger Järvinen.

Andra fallet i Finland – ett fall uppdagades också i Sverige och Norge på onsdagen

Fallet som nu bekräftades är det andra coronavirusfallet i Finland. En kvinna från Wuhan i Kina som rest till Lappland vårdades i Lapplands centralsjukhus tidigare i år.

I dagsläget har man cirka 80 000 bekräftade coronafall i världen och 2 800 dödsfall som kopplas till viruset. De flesta smittade finns i Kina.

Sveriges radio rapporterade om ett nytt bekräftat coronavirusfall i Sverige på onsdagskvällen.

En 30-årig man som varit i norra Italien testade positivt för coronaviruset. Personen vårdas på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och ska må bra. Det är det andra bekräftade fallet i Sverige hittills.

Norska NRK rapporterade också på onsdagen att en norsk 20-årig man smittats av coronaviruset i Italien. Mannen har varit i Italien sedan i höstas, men ska ha varit på besök i Norge för en vecka sedan. Han vårdas på ett sjukhus i Florens.

På onsdagen uppdagades det första coronavirusfallet i Norge. En kvinna som varit i Kina testade positivt för viruset på onsdagen. Kvinnan bor i Tromsø, enligt NRK.

Hon har inga symptom och hon hålls i karantän i sitt hem, skriver norska hälsomyndigheter i ett pressmeddelande.

Svenska Yle live: Coronavirusläget just nu - Spela upp på Arenan

HUS och Institutet för hälsa och välfärd THL ordnade en presskonferens om fallet klockan 18.30 på onsdagen.

Här nedan kan du se sändningen i sin helhet:

Programmet är inte längre tillgängligt
HUS och THL informerar om det senaste finländska coronafallet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Vi följde med presskonferensen live och här nedan ser du direktrapporteringen:

Artikeln uppdaterades först klockan 21.15 med information om att ett andra coronavirusfall har uppdagats i Sverige och sedan uppdaterades artikeln ytterligare klockan 22.05 med uppgifter om att en norsk 20-åring smittats av coronaviruset i Italien. Klockan 23 uppdaterades artikeln ytterligare med information om en norsk kvinna som bekräftas bära på coronaviruset

Diskussion om artikeln