Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Idolen Myllylä har bytts mot Aukland med åldern som kommer krypande – suget och tron på ny topplacering finns ändå kvar inför Vasaloppet: "Om alla andra blir sämre så"

Från 2020
Uppdaterad 26.02.2020 20:46.
Hans Mäenpää kör ett skiergpass hemma i Jakobstad.
Bildtext Hans Mäenpää siktar på ny topplacering i Vasaloppet trots åldern.
Bild: Mikael Oivo / Yle

På söndag är det dags. Starten för världes äldsta och största långlopp på skidor står för dörren. Hans Mäenpää är beredd. Uppladdningen har inte varit optimal, åldern knackar på och föret är av oerhörd betydelse för framgången. Förebilderna har ändå sporrat och Mäenpää vet att åldern inte är ett hinder för utveckling. Nu siktar han på att höja placeringen från i fjol rejält.

Den 1 mars är det dags för 96:e upplagan av Vasaloppet.

Hans Mäenpää finns än en gång med på startstrecket för den 90 kilometer långa utmaningen.

Första gången, år 2011 var han 310:e. I fjol slutade Hans Mäenpää på en 50:e plats. En placering han hoppas på att slå i år som 40-åring.

– Bara jag är i topp-40 så skulle jag vara nöjd. Jag tycker ju själv att jag har tagit steg framåt i år och med en sådan placering skulle man få bevis för det.

– Men placeringen kommer helt att bero på föret. Blir det snabbt före så gynnar det inte mig för jag har inga fartresurser. Jag är mer seglivad och därför krävs det trögt före, säger Mäenpää i en intervju för SVT.

Hans Mäenpää i skidspåret i Jakobstad.
Bildtext Hans Mäenpää fastnade för skidåkningen efter första Vasaloppet 2011.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Uppladdningen för en av höjdpunkterna på säsongen har ändå varit allt annat än optimala. Träningen har sett bra mycket annorlunda ut än tänkt på grund av snöläget.

– Det har blivit mycket tid vid stakmaskinen, så på det sättet har uppladdningen varit dålig.

– Det har gällt att söka sig till snö och använda sig av stakmaskinen däremellan. Nu blir det idrefjäll fram till loppet.

Åldern kommer emot

Hans Mäenpää började skidkarriären först då han var 30. Nyligen berättade han för Sportliv om vägen från drog- och alkoholmissbruk till världsrekord.

Redan som barn hade han ändå en idol inom skidåkningen: Mika Myllylä.

– Jag smygkollade på skidåkning då jag var barn. Han har nog alltid varit min idol. Jag bodde i Oslo då han blev fast och det var nog en smäll.

Om jag klarar av att hålla nivån och alla andra blir sämre så...

Åtta år efter hemflytten från Oslo deltog Mäenpää i sitt första Vasalopp, 30 år gammal. Sen dess har han utvecklats mycket och nu 10 år senare finns viljan att utvecklas fortfarande där.

– Suget finns där. Det ska blir roligt att vara med i Vasaloppet igen. Det är en speciell känsla att stå där.

Hans Mäenpää kör ett skiergpass hemma i Jakobstad.
Bildtext Det har blivit mycket tid vid stakmaskinen.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Huruvida han fortfarande, nu som 40-åring, kan fortsätta utvecklas skrattar han åt.

– Knappast kan jag bli så mycket bättre, skrattar han. Men om jag klarar av att hålla nivån och alla andra blir sämre så, fortsätter han med ett skratt.

Men Mäenpää tror nog på att man kan utvecklas i hans ålder. Den nya idolen efter att Mäenpää fastnade för skidåkning har visat vägen.

– I och med att jag är gammal så har Anders Aukland blivit den stora förebilden. Han har visat att det går att bli bättre fast man är gammal.

–På sikt hoppas jag nog att jag kan ta några steg framåt varje år.

Källa: SVT:s intervju med Hans Mäenpää inför Vasaloppet

Se Sportlivs minidokumentär om Hans Mäenpää och vägen ur drog- och alkoholmissbruk till världsrekord:

Ursinniga träningen ersatte drogerna och alkoholmissbruket - Jakobstads världsrekordman Hans Mäenpää fann räddningen i skidspåret - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln