Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mike Pence ska leda kampen mot coronaviruset i USA - Trump: "mycket låg risk för amerikanska medborgare"

Från 2020
Uppdaterad 27.02.2020 06:38.
Mike Pence och Donald Trump på presskonferens
Bildtext Vicepresidenten Mike Pence ska föra kampen mot coronaviruset i USA. President Donald Trump kommenterade situationen i ett pressuppträdande på onsdag, där han försökte tona ner oron.
Bild: /All Over Press

Coronaviruset väcker oro också i USA.

President Donald Trump kommenterade situationen vid en presskonferens i Vita huset på onsdag, där han försökte tona ner oron.

Trump sade att viruset utgör en “mycket låg” risk för amerikanska medborgare och att USA “är mycket väl förberett” ifall viruset sprider sig i landet.

Trump meddelade också att vicepresidenten Mike Pence kommer vara den person från administrationen som leder kampen mot coronaviruset.

- Det här kommer att upphöra, sade Trump i början av presskonferensen och tillade att det inte finns någon orsak till panik.

Vidare sade Trump att USA i rask takt jobbar med att utveckla ett vaccin mot coronaviruset, men gav inga fler detaljer.

Enligt det federala hälsoinstitutet National Institutes of Health, torde det dröja minst ett år innan ett vaccin mot coronaviruset finns att tillgå för allmänt bruk.

Tidigare i veckan bad Trump den amerikanska kongressen att godkänna ett tilläggsanslag på 2,5 miljarder dollar för att ta itu med viruset. På onsdagen sade han sig ändå vara redo att spendera “det som behövs” för att bekämpa coronaviruset.

Nytt coronafall i Kalifornien - Trump anklagade demokrater och medier för att skapa panik

Den amerikanska federala hälsomyndigheten CDC, Center for disease control, har redan tidigare i veckan varnat för att fler coronafall är att vänta i USA och att virusets spridning är “oundvikligt”.

Strax efter Trumps tal på onsdagen uppgav CDC att en person i norra Kalifornien smittats av viruset utan att ha rest utanför USA eller haft kontakt med någon som bekräftats vara smittad.

Det kan alltså vara ett tecken på att viruset redan sprids inom USA.

I och med fallet i Kalifornien uppgår antalet coronapatienter i USA till 60.

Oron för coronaviruset har också sammanfallit med turbulens på finansmarknaderna i USA.

President Trump anklagade demokraterna för djupdykningen på börsen.

- Jag tror att finansmarknaderna skakas eftersom demokraternas kandidater som står på scenen uppträder så korkat.

Demokraternas presidentkandidater deltog i en tv-debatt på tisdagen.

Trump menade också att nyhetsmedierna, av vilka han nämnde tv-kanalerna CNN och MSNBC, bär en del av skulden. Presidenten sade att kanalerna “gör allt de kan för att få coronaviruset att framstå som så hotfullt som möjligt” samt att de försöker “skapa panik på marknaden.”

Källor: AP, Washington Post, CNN.

Diskussion om artikeln