Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estland rapporterar om sitt första fall av coronasmittan - den smittade kom med buss från Riga till Tallinn

Från 2020
Kaupunkinäkymä ylhäältä, Tallinnan vanha kaupunki, Toompean linna
Bildtext Den smittade anlände till Tallinn i går med buss från Riga.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Enligt myndigheterna konstaterades fallet sent på onsdagskvällen. Det handlar om en i Estland bosatt iranier som kom hem från en resa i Iran.

- Jag måste berätta att vi precis nu i morse fick veta att vi i Estland har fått vårt första fall av smittan, avslöjade socialminister Tanel Kiik i den estniska rundradion ERRs morgonprogram Terevision.

Enligt Kiik handlar det om en person som kom till Estland i går kväll. Den smittade är isolerad på sjukhus och kan inte smitta någon mer.

Den smittade kontaktade själv ambulansen från bussen

Den smittade är en i Estland bosatt iranier som kom hem från en längre arbetsresa i Iran, enligt hälsovårdsmyndighetens generaldirektör Merike Jürilo.

Den smittade träffade också släktingar och vänner i Iran.

I något skede på resan med flyg via Istanbul till Riga fick den smittade meddelande från sina släktingar i Iran att en av dem har smittats.

När hen började känna sig sjuk på bussresan från Riga till Tallinn ringde hen 112 så att en ambulans kunde möta bussen på Tallinns busstation.

- Smittan har alltså kommit utifrån, den smittade har inte fått sjukdomen i Estland utan antagligen i Iran, säger Jürilo.

Myndigheterna uppmanar att undvika resor till riskzoner

Av riskzonerna är i synnerhet Italien ett populärt resmål för många ester. Hälsovårdsmyndigheten säger nu att det lönar sig att inte åka dit i onödan.

Däremot går det bra att resa normalt till ställen där smittan inte har spridit sig. Estland har inte för tillfället planer på att utlysa nödsituation.

Experterna utreder också om några evenemang borde inhiberas. Ansvaret för evenemangen ligger på arrangörerna och myndigheternas roll är för tillfället bara rådgivning.

Vi planerar inte att utlysa nödläge. Det gör vi om det blir en epidemisk situation.

Merike Jürilo, Terviseamets generaldirektör

Med samma buss från Riga reste 24 andra personer som alla nu befinner sig under uppsikt.

Hälsovårdsmyndigheten försöker kartlägga alla som har kommit i kontakt med den smittade eller de övriga som befann sig i bussen.

- Alla åtgärder är tagna under natten och tidigt på morgonen, säger socialminister Kiik. Patienten har inte rört sig runt i Tallinn.

Smittan har alltså kommit utifrån, den smittade har inte fått sjukdomen i Estland utan antagligen i Iran.

Merike Jürilo, Terviseamets generaldirektör

Bussföretaget rengjorde genast bussen och använde den redan i går kväll för en linjeresa till Sankt Petersburg. Efter det tog företaget bort den ur bruk för en grundligare desinficering.

- Vi blev informerade (om att det var coronaviruset) i morse klockan 9.30, säger bussföretaget Lux Express VD Janno Ritsberg.

Diskussion om artikeln