Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kasköbor oroliga över avverkningar på Sälgrund: "Vi vill inte att det ska se ut så här"

Från 2020
Två män och en liten pojke står på ett kalhygge.
Bildtext Ari Lehtonen och Kai Ylikoski (med sonen Aki) är bestörta över hur det ser ut efter avverkningarna på Rönnskär. De vill inte att samma ska ske på Sälgrund.
Bild: Yle/Juho Teir

Planerade skogsgallringar på det populära rekreations- och turistmålet Sälgrund i Kaskö har väckt kritik och ett invånarinitiativ har startats. Enligt beslutsfattare i staden är gallringar ändå nödvändiga.

Det är Kasköborna Kai Ylikoski och Ari Lehtonen som ligger bakom invånarinitiativet, vars mål är att stoppa skogsgallringen på Sälgrund.

Enligt Lehtonen är man rädda för att gallringarna på Sälgrund kommer att leda till ett likadant resultat som på närliggande Rönnskär. Där strök de träd som blev kvar efter avverkningarna med i efterföljande stormar.

- Det är som efter ett atomkrig. Allt är borta, bara där man inte har gallrat är skogen kvar, säger Lehtonen.

En man står på ett kalhygge och blickar nedåt.
Bildtext Ari Lehtonen vill stoppa gallringarna på Sälgrund.
Bild: Yle/Juho Teir

Ylikoski tror att man ännu kan stoppa processen så länge det finns vilja till det. Han anser att skogen inte behöver avverkas och att staden i stället ska gå in för att bevara naturens mångfald på ön.

- Det finns säkert större och viktigare saker att åtgärda än skogsgallringar på en ö, säger Ylikoski.

Beslutsfattare: Vanlig skogsvårdsåtgärd

Det var ifjol som tekniska nämnden fattade beslutet att avverka skog på ett 53,3 hektar stort område på Sälgrund. Staden har skrivit avtal med Österbottens skogsvårdsförening om avverkningen.

Nämndordförande Tor Nygård (SFP) anser att avverkningen är nödvändig.

- Vi är inte ute och kalhugger skog, vi vårdar skogen så att den ska vara så optimal som möjligt. Så att folk ska ha en möjlighet att ta sig fram i skogarna också.

- Jag vet många ställen där man inte ens kan gå igenom skogen och då kan man varken jaga eller plocka bär. Det är det vi vill, att både sommarstugeägare och andra ska kunna röra sig på Sälgrund även i framtiden.

En man med mörkt lite grått hår står framför en vägg där kartor är upphängda.
Bildtext Tor Nygård anser att skogsgallringarna är nödvändiga.
Bild: Yle/Juho Teir

Enligt Nygård är det fem hektar som ska kalhuggas på tre små rutor och alla åtgärder sker i mitten av ön. Inte längs med stränderna eller nära fyren.

- Jag tycker det är typiskt Kaskö, man klagar på allt i Kaskö. Allting är åt helvete i Kaskö. Men folk har olika intressen, olika inställningar och förstår inte sig på vad det handlar om.

Motståndarna har nämnt Rönnskär som ett skrämmande exempel, förstår du deras oro?

- Det gjordes på fel sätt på Rönnskär i tiderna, det håller jag med om. Det var på 1980-talet som den avverkningen började och sedan tog stormen hand om alldeles för mycket. Men det blir nog bra skog där också.

Kräver försiktighet

Fullmäktigeordförande Kari Häggblom (SDP) är av samma åsikt som Nygård, att det behöver gallras på Sälgrund, men det ska göras försiktigt.

- Det är ett känsligt ställe så man måste göra det på rätt sätt. Helst med motorsåg och handkraft. Annars blir det stora spår av maskiner.

En skallig man med glasögon sitter intill ett skåp.
Bildtext Kari Häggblom kräver försiktighet då avverkningarna görs på Sälgrund.
Bild: Yle/Juho Teir

Häggblom är också företagare på området och ordnar turistresor till fyrön. Han förstår Kasköbornas oro, men anser att den täta skogen måste åtgärdas.

- Jag vet att det är mycket tätt med träd och det kan stå 3-4 stammar som slår ihop. Där måste man ta bort någonting, men man måste vara försiktig så att det inte blir några kalrutor.

- Man måste ju nog sköta om skogen och det betyder att det måste gallras.

Nöjda med namninsamlingen

Både Ylikoski och Lehtonen är nöjda med hur invånarinitiativet tagits emot av Kasköborna. På torsdag förmiddag hade drygt 70 personer skrivit på invånarinitiativet.

- Det har gått förvånsvärt bra med tanke på att vi inte marknadsfört det desto mera, säger Lehtonen.

- Över två procent av kommuninvånarna har undertecknat initiativet. Det betyder att saken måste tas på nytt till behandling, konstaterar i sin tur Ylikoski.

Tor Nygård är inte imponerad av invånarinitiativet.

- Jag tror inte det är till nytta för varken jägare eller skogsvandrare. Det kommer inte att främja någons intresse. Tekniska nämnden ser ingen orsak att ta upp frågan på nytt. Avtalet är gjort och avtal ska följas, säger han.

Diskussion om artikeln