Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Damligan i fotboll byter namn – skippar könsspecifikt prefix

Från 2020
Uppdaterad 27.02.2020 10:56.
Vilma Hakala gör mål mot Åland United.
Bildtext HJK vann damligan förra säsongen.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Från och med den här säsongen kommer damernas inhemska fotbollsliga att gå under namnet Kansallinen Liiga. Namnbytet ingår i en långsiktig strategi som betonar jämställdhet.

Sedan 2007 har den högsta fotbollsserien för damer hetat damligan, men till den kommande säsongen får ligan ett nytt namn. Bollförbundet har beslutat att man ska skippa det könsspecifika prefixet i namnet.

– VM förra sommaren fick stor internationell uppmärksamhet och visade att man tittar på fotboll oavsett kön. Man tittar på matcher eftersom de är underhållande och spelarna är toppidrottare.

– Därför bör damfotbollen behandlas på samma villkor som herrfotbollen, säger Bollförbundets ordförande Ari Lahti i ett pressmeddelande.

I fortsättningen kommer ligan att heta Kansallinen Liiga. På svenska blir det en rak översättning av det finska namnet.

– Seriens officiella namn är Kansallinen Liiga men i svenska texter och andra sammanhang kan man översätta till nationella ligan. Men till exempel i logon är namnet bara på finska, säger Heidi Pihlaja som utvecklingschef på Bollförbundet till Yle Sporten.

Har ni fått någon respons på det här till exempel från Åland United?

– Tillsammans med klubben har vi bestämt att logon är som den är, men de vet att de kan använda det svenska namnet nationella ligan.

Heidi Pihlaja talar.
Bildtext Hedi Pihlaja är utvecklingschef på Bollförbundet.
Bild: Kimmo Brandt/All Over Press

Hur har responsen varit överlag på namnbytet?

– Alltid när man byter ett namn så väcker det reaktioner åt olika håll. Framför allt att vi stryker prefixet har väckt en del diskussion i sociala medier.

– Vi vill bygga upp en liga med en egen identitet och grund, där man inte behöver ha ett damprefix, säger Pihlaja.

Processen med att byta ligans namn inleddes i höstas och är en del av en större strategi där man betonar jämställdhet. Till exempel bestämde Bollförbundet i höstas att landslagsspelare ska få lika stor ersättning oberoende av kön.

– Det finns fortfarande mycket att göra för att öka jämställdheten inom idrotten. Vi hoppas att andra serier i Finland och runt om i världen kan följa vårt exempel. Vi vill vara pionjärer, säger Lahti.

Diskussion om artikeln