Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stor fiskodling planeras utanför Kaskö – ska producera en miljon kilo fisk årligen

Från 2020
Uppdaterad 27.02.2020 15:30.
Fiskar i fiskodling.
Bildtext Den finska staten ställer sig positiva till fiskodlingar till havs.
Bild: Copyright Pekka Tuuri

En fiskodling ute till havs planeras i Kaskö. Det är det åländska företaget Nordic Trout som har inlett tillståndsprocessen.

Planen är att kassarna placeras på öppna havet ungefär nio kilometer från Kaskös kust. Anläggningen är planerad för att producera 950 000 kilo regnbågsforell årligen.

Sett till produktionsmängden skulle den bli en av landets största. I Finland har tidigare endast en fiskodling av motsvarande storlek fått tillstånd.

Den finska staten ställer sig positiva till fiskodlingar till havs och ser det som en lösning till att öka produktionsmängderna av inhemsk fisk. Miljöbelastningen anses vara mindre ute till havs än närmare kusten.

En flera år lång väntan

Tillståndsprocessen förväntas dock bli lång och det kan ta år innan något konkret händer. Fullmäktigeordförande Kari Häggblom ser ändå positivt på planerna.

- Det skulle kunna ge 20-30 nya jobb hit till Kaskö och vi har redan färdigt tomma utrymmen där fisken kunde hanteras, säger han.

En skallig man med glasögon sitter på en stol.
Bildtext Kari Häggblom ser positivt på fiskodlingar i Kaskö.
Bild: Yle/Juho Teir

Staden har också redan hyrt ut två områden åt företaget för kassarnas vinterförvaring. Tanken är att kassarna till vintern transporteras till Kaskö fiskehamn. Där får kassarna vara i grunt och strömmande vatten, så att de inte fryser fast.

Funderar även på fiskodling på land

Kaskö stad utreder som bäst också möjligheterna till fiskodling på land. I utredningen vill man hitta olika verksamhets- och finansieringsmodeller för en cirkulär produktionsmodell. Fiskarna skulle odlas på land varifrån de sedan skulle flyttas till fiskkassar ute till havs.

Nordic Trout har tiotals fiskodlingar i Finland och Sverige både till havs och på land. Vd:n Alf-Håkan Romar följer därför med pilotprojektet i Kaskö med stort intresse.

- Vi är intresserade av att utveckla branschen och i den cirkulära produktionsmodellen använder man den allra nyaste tekniken, säger Romar.

Artikeln baserar sig på Yle Pohjanmaas artikel Kaskisten edustalle on perusteilla yksi Suomen suurimmista kalankasvattamoista.

Artikeln uppdaterad 27.2. kl. 15.30: Ordet havsöring byttes ut mot regnbågsforell.

Diskussion om artikeln