Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Livet behöver inte vara trist trots att man är i karantän - så här gör kineserna för att sysselsätta sig

Från 2020
Uppdaterad 29.02.2020 10:48.
En man håller upp en mobiltelefon och visar hur många steg han har gått varje dag.
Bildtext Lokalpolitikern Ying Wenwei visar upp hur många steg han har gått varje dag. Wechat räknar hur många steg användaren går varje dag och rankar användarna och jämför dem med varandra.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Miljontals människor sitter isolerade runt om i Kina. Att aktivera sig och hålla kontakt med andra är viktigt då man sitter isolerad i sitt hem. Det här har en del företag insett.

Till exempel i provinsen Hubei - epicentret för cooronavirusets utbrott - har minst 56 miljoner människor fått order om att hålla sig inom en liten radie och undvika kontakt med andra människor.

Att sitta inne i en lägenhet och klä sig i skyddsdräkt då man går ut i trapphuset för att gå ner och vid ytterdörren få en matkasse - eller föra soporna - räcker inte till som rörelsefrihet precis.

Dagarna blir långa då man sitter "instängd". Det finns inget socialt liv annat än på distans via datorn.

Internet är en tillgång då man sitter isolerad och vill hålla kontakt med sin omgivning. Och här ser olika företag sin chans.

Sökningar med ordet "långtråkigt" på sajten Weibo ökade med 626 procent den 26 januari, skriver BBC. Också sökrubriker i stil med "vad ska jag göra hemma då jag har tråkigt" är vanliga.

Entreprenörer vädrar morgonluft och har insett att det finns metoder som gör att de kan upprätthålla kontakten med sina kunder.

En man levererar ett paket med mediciner via en port till en invånare i ett hus i Wuhan.
Bildtext En man levererar ett paket med mediciner via en port till en invånare i ett hus i Wuhan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Träningspass och motion hemma med hjälp av video

Motion är ett problem om man måste sitta hemma, och man inte kan gå på gym. Gym som har tvingats hålla stängt för att undvika smittspridning löser problemet genom att hålla lektioner online.

Vissa gym använder sig av den populära appen WeChat, och kan den vägen erbjuda en rad olika träningspass på video. Den här typens aktivitet har tagits emot med tacksamhet av isolerade människor. Appen uppskattas också för att den ger folk en möjlighet att kommunicera sinsemellan.

De som tränar kan rekommendera träningspass för varandra och diskutera olika motionsformer. Det ordnas tävlingar och utmaningar, till exempel i armhävningar, eller utförande av"planka".

En del gym har kommit på idén att hyra ut gymutrustning.

"Gå på nattklubb i ditt vardagsrum"

I Kina är nattklubbarna stängda och alla musikevenemang är inhiberade för en oöverskådlig framtid.

Det här har lett till att dj:ar och klubbar i Kina har börjat ordna direktsända "moln-klubbar".

Då man går på klubbsessioner ser man live-uppträdanden med dj:ar, och var och en som "vill vara med" på nattklubben kan delta via ett meddelandefält. Det här sker i allmänhet via de populäraste kinesiska meddelande-apparna.

En musikfestival ordnades under devisen "Hej, jag är också hemma!". Den pågick i fem dagar och många olika musikartister uppträdde. Tittarna kunde diskutera musiken tillsammans i kommentarsfältet.

Bokhandlar ger tips och lästips cirkulerar - böcker levereras online

Bokhandlar har redan länge kämpat hårt i konkurrensen med online-butiker. Nu försöker de ta tillfället i akt för att nå sina läsare online.

Butikerna gör upp egna listor i chattgrupper och lockar med olika slags rekommendationer; "utvalda böcker för ...". Kunderna kan sedan beställa sina utvalda böcker via butikens online-system.

Handeln är ändå inte särskilt lukrativ, och en del bokhandlar drygar ut sina inkomster genom att sälja också andra produkter, till exempel presentkort och väskor.

Coronavirus leder till kreditåtstramningar

Trots att en del affärsverksamhet blommat upp på internet har ändå företagen i Kina stora problem i och med att bekämpandet av virusspridning har lagt sordin på handeln.

Skulderna hopar sig och kinesiska företag kämpar med att betala sina anställda och leverantörer. Kollapsen är nära för många små och medelstora företag.

Regeringen har vädjat till bankerna om överseende och ber dem bevilja fler krediter i och med att landets ekonomi har förlamats i takt med den skenande virusepidemin.

Tomt på gatorna i Peking 26.2.2020
Bildtext Tomt på gatorna i Peking 26.2.2020
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Utländska företag drabbade

Samtidigt börjar ändå kinesiska stora industrier återuppta sin produktion - trots virusets framfart.

Trots att företag, speciellt i Peking, återupptar sin verksamhet konstaterar man inom EU att utländska företag drabbas av de restriktiva karantänspåbuden och alla villkor som ställs för återupptagande av affärsverksamhet.

- Den här krisen innebär en utmaning för hela vårt sätt att bedriva affärsverksamhet i framtiden. Epidemin har lett till att företag nu överväger en diversifiering av sin verksamhet, säger Jörg Wuttge, ordförande för den europeiska handelskammaren i Kina till nyhetsbyrån Reuters.

Småningom ändå en återgång till vardagen

Det är sannolikt att spridningen av coronaviruset inte kan begränsas, och att organisationer, företag och individer småningom kan återgå till ett "normalt" liv och anpassa sig till det faktum att viruset existerar.

Effekterna på ekonomin behöver inte bli så stora som en del företag och investerare har målat upp i sina värsta scenarier.

Bedömare anser att den sannolikaste följden är en allvarlig - men kortlivad - ekonomisk dal under det första och andra kvartalet - följt av en gradvis normalisering under den senare delen av året.

En kille gör tummen upp när han sitter i karantän efter att han fått en massa mat till sig.
Bildtext Hu Chuanjun, anställd på ett kinesiskt företag har precis fått en matleverans skickad till sig. 35 anställda på företaget sitter i karantän eftersom de varit med och byggt upp ett provisoriskt sjukhus för coronaviruspatienter.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Källor: Reuters, BBC

Diskussion om artikeln