Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Aron Syrjä gör huvudrollen i Virala genier

Från 2020
Uppdaterad 10.03.2020 08:38.
Aron Syrjä spelar Atlas i Virala genier.
Bildtext Aron Syrjä gör sin första tv-roll i Virala genier.
Bild: Ulrica Fagerström/ Yle

Livet på åttan i högstadiet är intensivt. Hårt. Roligt. Vansinnigt.
Nu kommer serien Virala genier baserad på Ted Forsströms och Kaj Korkea-ahos humoristiska ungdomsbok. I huvudrollen som Atlas ser vi Aron Syrjä från Borgå.

Ur komediserien Virala genier.
Bildtext Virala genier handlar om ett läsår i högstadievardagen. Den bärande karaktären är Atlas som är 14 år och går på åttan.
Bild: Sofia Ek / Citizen Jane Productions Oy

Då kompisen Elliot flyttar utomlands för ett år behöver Atlas nyorientera sig. Hur det går med den saken redogör han för i kryddade mejl till Elliot.

- Mycket av det som händer i serien skulle kunna hända, man kan relatera till det. Att det finns någon mobbare. Att man har sitt lilla gäng, beskriver Aron Syrjä.

Den nya serien, med premiär på Yle Arenan inkommande fredag 6 mars, bjuder tittarna på ett visuellt tilltalande, rappt klippt och humoristiskt drama uppdelat i tio minuters avsnitt.

Scen ur den finlandssvenska komediserien Virala genier
Bildtext Killen Justus blir känd över en natt då hans idé om “waffling” (som går ut på att filma då man bränner huden med ett våffeljärn och publicera videon på nätet) blir viral på YouTube.
Bild: Mimmo Hildén / Citizen Jane Productions Oy

För Aron Syrjäs del började allt med en lapp på skolväggen en vardag i Strömborgska skolan i Borgå.

- Någon hade hängt upp en plansch ”VIll du vara med i en tv-serie?”. Jag gick flera gånger förbi den innan jag bestämde mig för att försöka.

Tillsammans med ett par kompisar gick han på en första provfilmning och valdes där till följande uttagning. På den läste han repliker som just Atlas.

- Jag hade en bra känsla efteråt, en bra aning. Rollfiguren och jag är ganska lika också.

Det gick vägen. Aron valdes till huvudrollen som Atlas.

Kompisarna ombads senare med som statister.

Aron Syrjä.
Bildtext Aron Syrjä var som yngre med i Borgå ungdomsförenings teatergrupp. Han har också haft drama som tillval i skolan. - Jag tycker om att uppträda och att stå på scenen.
Bild: Ulrica Fagerström/ Yle

Inspelningarna

Inspelningarna pågick under sex veckor sommaren 2019.

- Regissören Elin Grönblom var helt supersnäll och bra. Hon gav alltid väldigt uppbyggande kritik till exempel “Vad om vi gör så här?” Det var aldrig någon stress.

Den handledande regin var till nytta på flera sätt.

-“Tänk på det här medan du tittar/ säger din replik”. Det hjälpte ganska mycket, beskriver Aron Syrjä.

Ur serien Virala genier.
Bildtext Ibland får verkligheten konkurrens av fantasin.
Bild: Mimmo Hildén / Citizen Jane Productions Oy

Virala genier lockar helt klart tlll skratt med många småcrazyga inslag. Hur skrattigt blev det i inspelningssituationerna?

- Roligast var det när något gick fel, då man glömde repliken eller gick åt fel håll i scenen. Själv tycker jag om att göra så att man inte säger “Nej nu gjorde jag fel” utan att man bara fortsätter gå till exempel - så att alla sen börjar skratta.

Dessutom ingick en hel del fysiska situationer.

- Mycket sådant som vi gjorde, inte bara dialog. Då hände det ofta att första tagningen blev lite rolig då man ännu var osäker på hur man skulle göra.

Att göra just humor innebär ju en egen utmaning jämfört med vanligt drama.

- Bäst är att göra det som man själv tycker är roligt, då tycker andra också om det. Om du får dig själv att skratta, då har du gjort det bra. Om jag efteråt tänker på scenen vi spelade in och börjar le eller skratta så tänker jag att det nog blev bra, funderar Aron Syrjä.

Ted Forsström och Kaj Korkea-aho medverkar på ett hörn i Virala genier.
Bildtext I ett av avsnitten i början av serien dyker också författarna till boken Zoo! #1: Virala genier upp. Ted Forsström (till vänster) och Kaj Korkea-aho.
Bild: Mimmo Hildén / Citizen Jane Productions Oy

Ted och Kaj hälsade på

- Jag träffade Ted och Kaj under inspelningarna då de kom för att spela in en scen. Det var roligt att få träffa dem som startade hela saken.

- De hade fått se klipp och det var jätteroligt att höra att allting, till exempel "wafflingen", hade gått just som de hade tänkt det. Det var jätteroligt att höra det från dem.

Ted och Kaj kommenterar

Aron Syrjä.
Bildtext Inspelningsarbetet gjorde att Aron Syrjäs intresse för skådespelarkonsten som sådan ökade.
Bild: Ulrica Fagerström/ Yle

Arons Syrjäs intresse för skådespeleri fick ny kraft i och med hans medverkan i Virala genier. Efter en flera års paus har han gått med i en teatergrupp för unga och kommer nu att söka till ett specialgymnasium för uttryckskonst i den gemensamma elevantagningen som för tillfället pågår.

- Dessutom känns det som att det här vill jag nog göra som yrke. Bli skådespelare. Jag hade tänkt mig hur det skulle vara på en inspelning och nu fick jag uppleva det, hur roligt det är på riktigt.

Christoffer Strandberg gör en roll i serien VIrala genier.
Bildtext Skådespelaren Christoffer Strandberg gör också en roll i Virala genier.
Bild: Mimmo Hildén / Citizen Jane Productions Oy

Med mindre än en vecka kvar till premären på Yle Arenan stiger nu spänningen. Dessutom kommer skådespelare, inbjudna gäster och press i Vasa och Helsingfors att för första gången få ta del av avsnitten idag och på måndag.

Också för Aron Syrjä själv blir det första gången han nu ser helheten.

- Det kändes jättebra då vi gjorde det och jag tror att det kommer att fungera.

Se Virala geniers två första avsnitt på Yle Arenan på fredag 6 mars 2020.

Här en förhandstitt!

Trailer: Virala genier - Säsong 1 - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln