Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Karis Gossarna tar nya krafttag för att få scoutkåren på fötter igen

Från 2020
Fötter i skog
Bildtext Verksamheten med de nya ledarna kör igång på hösten och då hålls också tätare möten.
Bild: Maria Sbytova

Då Karis Gossarnas under 1990-talet upplevde en storhetstid hade kåren 120 medlemmar. Sedan dess har antalet kåraktiva minskat med över hälften. Efter ett krismöte hoppas scouterna på en nystart med tre nygamla ledare i höst.

Våren ska gå åt till planering, dagsprogram och talkodagar på den nyrenoverade scoutstugan i Hållsnäs i Svartå.

Målet är att få igång en verksamhet som heter duga, säger Victor Wilson som fungerar som kassör i Karis Gossarna.

Personporträtt på Victor Wilson
Bildtext Victor Wilson har varit scout sedan han gick i tvåan.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Brist på ledare har varit ett av kårens stora problem. Victor Wilson och några få till har fungerat som scoutledare i runt 15 år.

- Vi blev ledare i slutet av 90-talet. Vi som har varit med länge har vuxit upp, har fått familj, har börjat jobba och har också fått en massa andra plikter vi sidan om. Engagemanget i kåren känns som något som tar mer än det ger.

Det vi har misslyckats med är att hålla kvar de unga vuxna

Victor Wilson

Gårdagens årsmöte gav ändå en strimma hopp då tre scouter som tidigare har varit aktiva i Karis Gossarna steg fram och meddelade att de ställer upp som ledare inom veckoverksamheten.

Allt som allt sju personer dök upp på mötet.

Scoutknut
Bildtext Ledare behöver tidigare erfarenhet av scouting.
Bild: Yle/ Jouni Koutonen

Erfarenhet av scouting behövs

För att bli scoutledare krävs att man gärna har erfarenhet av scouting från tidigare. Det kräver en tids engagemang för att riktigt nya inom scoutingen ska bli fullgoda ledare, berättar Wilson.

- Naturligtvis välkomnar vi alla nya krafter som vi bara kan få, men det krävs också en period då man bekantar sig och lär sig vad scouting egentligen går ut på. Vi kan inte ta vilken person från gatan som helst som börjar hålla möten. Det kan vara väldigt tungt och det kan vara väldigt svårt att få en sådan verksamhet att rulla.

Karis Gossarna har ett scoutrum i övervåningen i Villa Haga i centrum av Karis. I samma hus och på samma våning har scoutkåren Karis Flickorna sitt scoutrum. Till skillnad från Karis Gossarna har Karis Flickorna lyckats hålla igång en aktiv verksamhet med både ledare och yngre scouter.

Ett gult trähus inne i en stad. Det är Karis ungdomsgård, Villa Haga en mulen, snöfri januaridag 2020
Bildtext Karis scoutkårer har varsitt rum i övervåningen i Villa Haga.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Wilson nämner två saker som Karis Gossarna har misslyckats med under åren och som har lett till att kåren hamnat i den situation den är i i dag.

- Det vi har misslyckats med är att hålla kvar de unga vuxna, de som är i åldern 16 och uppåt, de som ska bli de nya ledarna; att få dem att bli mer självständiga och ta ansvarsposter inom kåren. De människorna som flyttar bort och studerar eller arbetar, det är dem har vi haft svårt att hålla kvar.

Det som också kan ha spelat en roll var ett nytt åldersgruppsprogram inom scouterna som togs i bruk för drygt tio år sedan.

- Tidigare hade man patrullscouter och de här patrullerna hade sina ledare. De här ledarna var tonåringar från 14-15 år uppåt. Det betydde att väldigt unga människor fick ansvar väldigt tidigt och det blev naturligt att man växte in i vissa ledarroller.

- Det nya programmet fokuserar mer på att man ska ha äldre ledarresurser. De har vi inte riktigt haft och vi har inte kunna skapa ett program för de här äldre scouterna som skulle ha gett förutsättningar för de yngre att bli kvar, säger Wilson.

Att slå ihop kårerna i Karis är inte aktuellt

Ett alternativ som diskuterats men som slopats är att lägga verksamheten på is. Tankar kring att slå ihop Karis Gossarna och Karis Flickorna har också dykt upp.

- För många känns det gammalmodigt att vi har två kårer som vi delar upp i flickor och pojkar. Men faktum är att Karis Flickorna har en väldigt fungerande verksamhet och vi har haft en väldigt fungerande verksamhet. Det har fungerat bra att ha två kårer på orten. När vi har haft hajker och läger har vi kompletterat varandra ganska bra.

- Från flickornas sida kan jag förstå att eftersom man har en fungerande verksamhet så vill man ogärna ta steget ut i det okända, säger Victor Wilson.

Scoutkåren Karis Gossarna jobbar för att blåsa liv i den tynande verksamheten

11:07

Diskussion om artikeln