Hoppa till huvudinnehåll

X3M

För Ida var abort ett enkelt val: "Att behålla barnet fanns inte på världskartan"

Från 2020
Kvinna som tar ett piller
Bildtext De flesta aborter görs medicinskt, alltså med tabletter.
Bild: Miro Johansson / Yle

Hur en kvinna upplever en abort är högst personligt, men kan också påverkas av vilken läkare hon möter - eftersom det är läkaren som i princip bestämmer om hon får en abort eller inte. För Ida Haapamäki fanns det inga andra alternativ än abort. Som tur var mötte hon en förstående läkare.

Finlands abortlagstiftning är 50 år gammal och därför också den mest konservativa i Norden.

Social- och hälsovårdsministeriet meddelar att det inte finns några planer på att förnya lagstiftningen men vänsterförbundets riksdagsledamot Mai Kivelä förbereder en lagmotion om saken och till Helsingin sanomat säger kvinnosaksförbundet Unionen att de ska göra ett medborgarinitiativ.

En abort är en högst personlig upplevelse

För en del personer kanske abort är det svåraste man kan gå igenom, medan det för någon annan inte är så farligt. Något man gör och sedan mer eller mindre glömmer bort.

För Ida Haapamäki var det ett enkelt och ganska smärtfritt beslut.

– Det fanns inte på världskartan att jag skulle behållit barnet. Jag insåg snabbt att jag var gravid och bokade genast tid till en läkare för att få en remiss till sjukhuset, berättar hon.

Hon hade tagit ett dagen efter-piller, men det fungerade inte.

– Jag försökte verkligen göra det rätta, för ingen vill ju hamna i den här situationen, men nu gick det så här, säger hon.

Var säker på att hon ville ha abort

Ida träffade en läkare och det blev ett rätt kort besök eftersom hon redan gjort ett graviditetstest och visste vad hon ville göra - en abort.

Läkaren gjorde en undersökning och berättade sedan att hon behövde någon sorts förklaring eller orsak till remissen.

– Jag frågade om det är det här som gör att vi inte har fri abort i Finland och hon sa ja. Jag berättade att jag inte vill ha barn och speciellt inte med någon okänd typ från Tinder.

Ida bad sedan läkaren att skriva det hon brukar skriva i sådana här fall och då blev det “sociala orsaker”.

– För henne verkade det vara endast en formalitet, och det var det för mig också.

Aborter i Finland

När Ida sedan kom till sjukhuset informerades hon mer ingående om processen och fick också veta att hon fortfarande kunde ångra sig om hon ville.

Det kändes ändå inte som att de försökte pressa henne till något annat beslut, och det var skönt.

Tänker inte på aborten

Ida fick en tablett med sig hem och fick veta att hon kunde få värk och en kraftigare mens, men aborten gick enkelt och ganska smärtfritt.

Hur upplevde du aborten och allt omkring?

– Att inse att jag var gravid var det värsta. Det kom som en chock, men när jag sedan började ta itu med allt och boka tid till läkare började chocken lätta.

Aborten är inget Ida tänker på särskilt ofta. Det hon mer har tänkt på är andras reaktioner.

– Borde jag vara mer upprörd? Är det något fel på mig när jag inte är så brydd? Tycker folk jag är känslokall?

"Som det är nu finns det rum för tolkning"

Ida har inte hållit sin abort hemlig på något vis, men hon har heller inte skrivit om den på till exempel sociala medier.

Hon känner att hon måste ta andras människors känslor i beaktande eftersom en del kanske kan bli stötta.

– Det kanske finns de som tycker det är okej med abort men att du också måste må väldigt dåligt över det. Och så finns det ju de som inte kan få barn och kanske tycker det är orättvist att jag som då kan, gör en abort.

Var det jobbigt att tvingas motivera din abort?

– Jag blev ju behandlad bra och mitt beslut ifrågasattes inte, men visst kändes det lite lustigt att inse att vi egentligen inte har fri abort. Jag tycker det skulle ta bort så mycket onödigt tjafs om vi hade fri abort. Då skulle alla behandlas lika, på samma villkor. Som det är nu ges det rum för tolkning, och det är inte bra. Varför ska en läkare bestämma vem som får abort och inte?

Lagen tolkas väldigt liberalt

Att det är läkaren som bestämmer är sant, men i och med att lagen tolkas väldigt liberalt får ändå alla som vill ha en abort tillstånd till det.

Ifall en läkare säger nej kan du gå till en annan. Ifall det drar ut på tiden och du går över tolv veckor är det Valvira som gör besluten och de godkänner i princip alltid en förfrågan.

Bild på ett graviditetstest
Bildtext Ett positivt graviditetstest är inte alltid ett positivt besked för kvinnan eller familjen.
Bild: Miro Johansson / Yle

Mika Gissler som är forskningsprofessor på Institutet för hälsa och välfärd (THL) berättar att de emellanåt får höra om fall där kvinnan haft problem med att få abort.

Det kan vara problematiskt både psykiskt och fysiskt.

– Då går också tiden och veckorna blir fler. Ju tidigare man gör det desto mindre är risken för komplikationer och annat, så därför borde man få göra aborten i de tidiga veckorna, säger han.

En fri abort skulle också minska på en hel del onödigt arbete.

– Om kvinnan bestämt att hon vill avbryta graviditeten skulle det vara enklare att inte behöva fylla i en massa papper och gå till två olika läkare och så vidare.

96 procent görs av sociala orsaker

Ungefär 96 procent av aborterna i Finland görs i dag av sociala orsaker. Det handlar om tidiga aborter, men även de flesta aborter som görs efter vecka tolv har sociala orsaker som grund.

– Det kan vara på grund av att man inte märkt att man är gravid, något hänt i parförhållandet, man har blivit arbetslös eller något annat som hänt i livet, säger Mika.

Aborter i Norden

  • I Norden har alla länder utom Finland fri abort.
  • Island: Fri abort till vecka 22.
  • Norge: Fri abort till vecka 12. I somras skärptes lagen när det kommer till tvillingaborter. Ifall en kvinna bär fler än ett barn och vill ta bort endast ett av dem måste hon få godkännande från en nämnd.
  • Danmark: Fri abort till vecka 12.
  • Sverige: Fri abort till vecka 18.
  • Här kan du se hur abortlagarna ser ut i resten av världen.

När Finlands abortlag skrevs på 70-talet var den en av de modernaste i Norden. Nu är den en av de mer konservativa i Europa.

Även länder som tidigare har varit mer strikta, som till exempel Irland och Luxemburg, har moderniserat sin abortlag.

Sverige, Norge och Danmark har länge haft en liberal lagstiftning medan Island gjorde om sin lag förra året.

– Nu är Finland det enda landet i Norden som har begränsad tillgång till tidiga aborter före vecka tolv. Jag tror det är dags att öppna upp diskussionen kring hur den kunde förändras. Det kanske är dags att ta efter den nordiska modellen, säger Mika.

Rädd att ta upp lagen till diskussion

Mika berättar att den finska abortlagstiftningen varit uppe till diskussion men eftersom den ändå ser ut att fungera har det inte gått längre än så. De tidigare regeringarna har heller inte prioriterat ämnet.

En annan orsak till att den inte moderniserats kanske är rädslan för att det i stället ska gå åt det andra hållet - att den blir mer strikt.

– Exempelvis i Spanien fick man först en mer liberal lagstiftning och när de sedan fick en ny regering öppnades diskussionen igen och då kom ett förslag på att gå tillbaka till den gamla lagen, men efter stora demonstrationer blev det inget av det. Men det var ett hot.

Aborterna minskar

Emellanåt har det också pratats om att abort kan ses som ett sorts preventivmedel, men det stöder inte abortstatistiken. Den visar att aborterna minskar i Europa, även i Finland.

– För ungefär tio år sedan gjordes analyser i alla EU-länder och de länder som hade liberal abortlagstiftning eller likadan som i Finland hade färre aborter. De som inte tillät aborter, som till exempel Polen, visade såklart noll aborter eller mycket få, men kvinnor gör abort antingen olagligt eller i andra länder så det stämmer ju inte.

Att aborterna minskar beror på flera olika saker, en av dem är att fertiliteten minskar. Mika berättar att andelen aborter av totalsumman graviditeter ligger på ungefär 15 procent.

Finland har nu under 9000 aborter i året. Aborterna har framför allt minskat hos kvinnor under 20. De har minskat i alla nordiska länder, i synnerhet i Finland och Norge.

– Det verkar som att den generationen sköter sig med prevention och vet vad man gör. Sexualundervisningen fungerar och när man behöver prevention vet man vad man ska göra. Det finns speciella mottagningar för unga som diskuterar med paret eller kvinnan och funderar på vilken metod som skulle vara bäst.

Gratis preventivmedel ger bra resultat

Finland erbjuder också mer och mer gratis preventivmedel för unga. I Vanda fick alla under 25 gratis preventivmedel och nio veckor efter började antalet aborter minska, så det gav resultat.

– I de kommuner man har gratis prevention för unga har man ungefär 15 procent lägre aborttal, säger Mika.

Bild på kondomer och p-piller
Bildtext Gratis preventivmedel ger snabbt resultat.
Bild: Miro Johansson / Yle

I grannlandet Sverige görs det ungefär dubbelt så många aborter som i Finland, men vad det beror på vet man inte riktigt.

– Vi har funderat på vad orsaken är. Sverige har rätt till fri abort ända upp till 18 veckor och det är ganska högt, men det kan inte förklara allt. De har samma tjänster som vi och alla har tillgång till sexualundervisning, så det borde ligga på samma nivå, men av någon orsak har de alltid haft fler aborter, säger Mika.

I Finland får man av medicinska skäl göra abort ända till vecka 24. Av sociala indikationer ända upp till vecka 20. Barn som föds i vecka 23 kan överleva och det kan upplevas som ett etiskt problem.

– Det är ju lite konstigt, men orsaken till att man kan göra abort ända till vecka 24 är för att familjen eller kvinnan ska ha tid att fundera på saken och få mera information om omständigheter och sedan bestämma om man vill fortsätta eller avbryta.

En kompromiss på tolv veckor

Vilken sorts lag skulle vara bäst då? De flesta länder har fri abort upp till tolv eller 14 veckor.

Mika tror att en modernisering av lagstiftningen i Finland kunde landa i en kompromiss på tolv veckor eftersom det är gränsen vi har nu.

Efter tolv veckor måste man som tidigare nämts ansöka om tillstånd från Valvira.

Inga planer på att förnya lagen

När vi kontaktar Social- och hälsovårdsministeriet för att fråga om de planerar att förnya lagen får vi ett nekande svar.

Överläkare Ritva Halila berättar att de fått många förfrågningar om ämnet men att det hittills inte kommit upp något som skulle kräva en förändring av lagen.

Mika Gissler tror ändå att en förändring kan komma, om inte genast så om några år.

– Nu finns det en chans att förändra lagstiftningen, men det kan ju förstås hända att regeringen har mycket annat att göra och att det inte är deras prioritet. Men regeringsperioden fortsätter ju tre år så det finns möjlighet att modernisera.

Han anser också att steriliseringslagstiftningen kunde diskuteras i samma vända.

– Där har vi nu en åldersgräns på 30 år. Man kunde modernisera båda två eftersom de hör ihop lite grann.

Diskussion om artikeln