Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittiska regeringen hotar att dra sig ur förhandlingar med EU i juni

Från 2020
Brittisk flagga med texten: Get Britain Out
Bildtext Den brittiska regeringen vill att ramen för handelsavtalet med EU ska vara klart i juni, och hela avtalat färdigt i september.
Bild: /All Over Press

Den brittiska regeringen har meddelat att Storbritannien tänker dra sig ur förhandlingarna om ett handelsavtal med EU i juni, om man inte uppnått ett tillräckligt stort samförstånd med EU innan dess.

Den brittiska regeringen betonar att den vill ha ett frihandelsavtal med EU, men tänker inte acceptera någon skyldighet att stifta lagar som binder landet till EU:s lagstiftning eller institutioner.

EU meddelade sina mål på tisdag. Unionen vill ha ett brett avtal med Storbritannien som bland annat omfattar fri handel, fiskerättigheter, säkerhets- och försvarssamarbete, energi, transport, fri rörlighet och digital handel.

EU tänker erbjuda Storbritannien ett avtal fritt från tullar och kvoter, om Storbritannien går med på att följa unionens regler.

Storbritannien däremot eftersträvar ett lösare handelsavtal som liknar det som EU har med Kanada.

Om EU och Storbritannien inte lyckas enas om ett avtal före utgången av det här året så kommer handeln att ske på basis av världshandelsorganisationen WTO:s regler.

Källor: Yle Uutiset, The Guardian