Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Mordåtal mot före detta polischef Jari Aarnio och tidigare gängledare Keijo Vilhunen – fallet handlar om gammalt lönnmord

Från 2020
Uppdaterad 27.02.2020 15:51.
Två bilder sammanfogade brevid varandra. Bilderna är porträtt på två medelålders män.
Bildtext Nya åtal mot Keijo Vilhunen och Jari Aarnio.
Bild: Lehtikuva och Yle/Derrick Frilund

Biträdande riksåklagare Jukka Rappe har fattat beslut om nya åtal för mordet på Volkan Ünsal. Mordet begicks i Nordsjö 16.10.2003. Tidigare har fyra personer dömts till livstids fängelsestraff för mordet.

Ny information om fallet har gett anledning att misstänka att ytterligare personer skulle ha kopplingar till mordet.

På basen av en ny förundersökning har biträdande riksåklagare Jukka Rappe beslutat att åtala den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio och tidigare gängledaren Keijo Vilhunen.

Vilhunen misstänks ha deltagit i mordet. Aarnio är åtalad för att ha låtit bli att hindra ett mord han känt till trots särskilt ansvar att göra det.

De åtalade har nekat brotten på alla punkter.

"Aarnio är mycket besviken"

Yle kontaktade Aarnios advokat Riitta Leppiniemi på torsdag eftermiddag.

- Jari Aarnio är mycket besviken, berättar Leppiniemi.

Enligt Leppiniemi hade Aarnio inte tillgång till sådan information som hade möjliggjort hindrandet av mordet.

- Aarnio har inte fått någon specifik information på basen av vilken han kunde ha ingripit. Aarnio är medveten om att det här blir en lång och tung process. Men när åklagaren fattat beslut om åtal kan man inte göra annat än att sätta igång och jobba, säger Leppiniemi.

Aarnio var anhållen år 2018 på grund av misstankar om brott relaterade till mordet. Också Vilhunen var anhållen år 2018.

Man som dömts för samma mord friges villkorligt

Samtidigt som beskedet om åtal mot Aarnio och Vilhunen kom meddelade hovrätten i Helsingfors att en fånge som dömts till livstids fängelse för mordet på Volkan Ünsal friges villkorligt. Den villkorliga frigivningen sker i mars nästa år.

Villkorlig frigivning för livstids fängelse är möjlig när minst 12 år av straffet har avtjänats. För personer som varit under 21 år då brottet begåtts är motsvarande tid 10 år.

Personen i fråga ansökte om villkorlig frigivning redan åren 2015 och 2018, men då förkastades ansökningarna.

Artiklen korrigerad 27.2.2020 klockan 15:30: Villkorlig frigivning kan ske då 10 eller 12 år av straffet avtjänats, inte två tredjedelar som det tidigare stod i artikeln.

Diskussion om artikeln