Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två estniska lag på väg in i FM-ligan i handboll: ”En utmärkt idé – men beslutet är de nuvarande klubbarnas”

Från 2020
Samuel Alexandersson kastar bollen.
Bildtext HIFK har varit en drivande kraft till idén.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

HC Tallinn och HC Kehra vill spela i Finland nästa säsong, meddelar de estniska klubbarna i ett Facebook-inlägg. Något beslut har ännu inte fattats – men handbollsförbundet ser positivt på nyheten. Det är väldigt intressant, säger ordförande Jari Henttonen.

Senare i dag ska både HC Tallinns och HC Kehras representanter träffa samtliga finska ligalag. På agendan: en eventuell flytt från den estniska till den finländska handbollsligan för lagen från den estniska huvudstaden.

Mötet är ett resultat av ett långt samarbete med Helsingfors IFK – och kamraternas manager Ville Leppänen poserar också på en bild i inlägget med ett brett leende på läpparna.

– Det här är helt och hållet HC Tallinns val att gå ut med det här. Jag tänker inte kommentera det över huvud taget, säger Leppänen då Yle Sporten når honom per telefon på torsdagseftermiddagen.

– Det är förbundet som behandlar det här ärendet, fortsätter han.

Lång väg kvar – men mycket talar för att det blir av

Så är fallet. Handbollsförbundets ordförande Jari Henttonen bekräftar för Yle Sporten att både HC Tallinn och HC Kehra meddelat sitt intresse för att spela i Finland säsongen 2020/21.

– Det är väldigt intressant. Frågar man mig är det en utmärkt idé. Men vi utreder läget som bäst, säger Henttonen.

Enligt Henttonen är kvällens möte avgörande för projektets framtid. Förbundets åsikt är nämligen att ligaklubbarna är de som ska ta beslut i den här frågan.

Är ligalagen – eller närmare bestämt föreningarna bakom dem – för att de estniska lagen får göra entré så stöder förbundet också idén.

– Sen så måste förstås också det estniska handbollsförbundet och EHF godkänna flytten, sådana detaljer måste man också minnas, påpekar han.

För få lag i ligan just nu, anser Henttonen

Förutsatt att ligalagen godkänner utökningen av ligan i kväll tar handbollsförbundets styrelse ställning i frågan på sitt möte på måndag kväll.

Det är alltså en utökning av ligan som antagligen blir aktuellt om HC Tallinn och HC Kehra skulle få grönt ljus. Det anser åtminstone Henttonen.

– Vi har åtta lag i ligan just nu ... och jag anser helt ärligt att det är för lite. Sen så kan de ju inte heller tävla om FM-guld då de inte är finska lag. Så det går antagligen så att de spelar i ligan som ”utomstående” lag, förklarar han och understryker igen att inga beslut är fattade ännu.

Det som ändå talar för att flyttarna blir av är enligt Henttonen att klubbarna har tagit ett eget initiativ i frågan.

– Det är väldigt positivt. Jag ser det också som ett bevis på att vi har gjort något rätt. Handbollsvåren är oerhört jämn och spännande. Publiksiffrorna har stigit. Det här skulle bara bidra till mer bredd i ligan, för så som jag ser det håller de här lagen liganivå, säger han.

Diskussion om artikeln