Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fascistiskt parti kan skrälla i slovakiska parlamentvalet - kampen för rättstaten och mot korruption har dominerat kampanjen

Från 2020
Uppdaterad 29.02.2020 11:12.
Manifestation i slovakiska huvudstaden Bratislava till minnet av den mördade journalisten Jàn Kuciak som sköts ihjäl i februari 2018

I valet i Slovakien på lördag ställs pro-europeiska liberaler mot nationalistiska och fascistiska partier. Av stort intresse är också om korruptionsanklagelserna mot det långvariga maktpartiet Smer-SD leder till regeringsskifte.

Parlamentsvalet på lördag i EU-landet Slovakien betecknas av många som ett ödesval för demokratin och rättstaten i landet.

Samtidigt är det ett val där ett fascistiskt parti väntas växa.

Svårförutspått valresultat

Utgången i parlamentsvalet i Slovakien har varit svårt att förutspå eftersom en lag förbjuder publiceringen av opinionsmätningar mindre än 14 dagar före valet.

Partiledardebatt inför parlamentsvalet i Slovakien: Peter Pellegrini, Igor Matovic och Marian Kotleba.
Bildtext Tre partiledare möttes i en TV-debatt i Bratislava 20. februari. Sittande premiärministern Peter Pellegrini (till vänster) från Smer-SD (konservativa socialdemokrater), mittenhögerpartiest Olanos Igor Matovic och till höger ytterhögerpartiet Vårt Slovakiens Marian Kotleba.

Slovakiens två största opinionsinstitut Focus och AKO publicerade ändå några dagar före valet en så kallad "förbjuden" opinionsmätning.

På Politicos sammanställning av opinionsläget syns tydligt hur det EU-skeptiska maktpartiet Smer-SD:s stöd sjunkit och det pro-europeiska mittenhögerpartiet Olanos stöd stigit under de senaste månaderna.

Slovakien - EU-medlem med stark ekonomisk tillväxt men problem med korruption

Fascistiskt parti kan nå omkring 10% av väljarstödet

Forskaren Katalin Miklós­sy från Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet beskriver Slovakien som ett land präglat av en väldigt stark nationalism och där anti-romska åsikter är mycket utbredda.
Flera av partierna är både anti-romska och har en väldigt restriktiv syn på migrationspolitiken.

Ett av partierna sticker ut: Folkpartiet Vårt slovakien (LSNS), som många bedömare klassar som ett fascistiskt parti. Partiet kan bli ett av valets stora vinnare. Ännu i början av året låg partiets stöd på över 13 procent och LSNS såg ut att bli näst största parti. De senaste väljarbarometrarna ger partiet ett stöd på knappt under 10%, vilket också det skulle vara en valframgång jämfört med valet 2016.

- LSNS är ett parti som länge var ett allmänt nationalistisk, kristligt och konservativt parti. Under de senaste åren har de blivit öppet rasistiska, homofoba och anti-romska. De har kommit med väldigt populistiska förslag om att grunda gatumiliser och liberalisera vapenlagstiftningen för att så att säga trygga gatufriden, säger Katalin Miklós­sy som forskar i de östra EU-ländernas politiska utveckling.

Journalistmord fällde förra premiärministern

Under valkampen har också ett politiskt mord spelat en stor roll.

Manifestation i slovakiska huvudstaden Bratislava till minnet av den mördade journalisten Jàn Kuciak och hans flickvän Martina Kušnírová som sköts ihjäl i februari 2018.
Bildtext Manifestation i slovakiska huvudstaden Bratislava till minnet av den mördade journalisten Jàn Kuciak och hans flickvän Martina Kušnírová. Texten spojili nás betyder "de förenade oss". Personerna på bilden är föräldrarna till Jan Kuciak: Jozef Kuciak (L) and Jana Kuciakova och Martina Kusnirovas mamma Zlatica Kusnirova.

Förra veckoslutet ordnades ljusmanifestationer och demonstrationer
för att minnas den undersökande journalisten Ján Kuciak och hans flickvän Martina Kušnírová som mördades för jämnt två år sedan.
Kuciak arbetade med att avslöja korruption inom den slovakiska politiska eliten och kopplingar mellan slovakiska politiker och den italienska 'Ndranghetamaffian.

Journalistmordet fick oanade konsekvenser.

Till en början visade myndigheterna och polisen inte ett särskilt stort engagemang för att utreda mordet. Men under våren 2018 gick tiotusentals slovaker ut på gatorna i massprotester mot det de såg som en ovilja från elitens sida att utreda mordet på en journalist som uttryckligen granskat korruption och kopplingen mellan eliten och maffian.

- Först ville inte premärminister Robert Fico från Smer-SD alls lyssna på anklagelserna mot honom. Men när demonstrationerna blev mer högljudda var han slutligen tvungen att avgå, säger Katalin Miklós­sy.

Journalisten Jàn Kuciak hade bland annat avslöjat att en av Robert Ficos nära medarbetare, Maria Troskova, tidigare varit affärskumpan med den numera dömde Antonino Vadala från den italienska maffian.

- Robert Fico avgick för knappt två år sedan, men de flesta antar att han har lett partiet i kulisserna. Vem vet om han försöker återta premiärministerposten om Smer-SD skulle vinna valet, säger Katalin Miklós­sy.

Värnandet om rättsstaten och kampen mot korruptionen

Rättsstatens framtid har varit ett av valkampens huvudteman

- De liberala och progressiva partierna stöder idén att EU-medlen ska kunna kopplas ihop med om EU-länderna följer rättsstatsprincipen. De konservativa och EU-kritiska partierna har motsatt sig denna idé, som de kallar "diktatpolitik från Bryssel", säger Katalin Miklós­sy.

- Premiärministerpartiet Smer-SD har gått med i samma riktning som Ungerns Orbàn. Makten har koncentrerats allt mer och mediernas frihet har begränsats. Därför har de liberala partierna tutat ut är att de vill stoppa en "orbanisering" av Slovakien.

Smer-SD är ett socialdemokratiskt parti som kryddar sin politik med konservatism i sociala frågor, EU-skepsis och Rysslandsvänlighet.

Igor Matovic, ledare för det pro-europeiska antikorruptionspartiet Olano talar på en manifestation till minnet av den mördade journalisten Ján Kuciak.
Bildtext Igor Matovic, ledare för det pro-europeiska antikorruptionspartiet Olano talar på en manifestation till minnet av den mördade journalisten Ján Kuciak.

Särskilt ett av partierna, Olano, har i valkampanjen profilerat sig starkt mot maktpartiet Smer-SD och den korruption som det långvariga regeringspartiet anklagats för. Namnet Olano står för "Partiet för vanliga människor och självständiga personligheter".

- Just nu leder Olano i opinionsmätningarna: de har tydligt i sina kampanjvideor kopplat samman kampen mot korruptionen och kampen för rättsstaten, säger Miklós­sy.

Miklós­sy säger att det pro-europeiska mittenhögerpartiet Olano, sannolikt ändå kommer att ha stora svårigheter att bilda en regering. De övriga liberala och progressiva partierna ser ut att få ett för litet väljarstöd för att tillsammans bilda en majoritet.
I de senaste opinionsmätningarna får inget parti över 20% av väljarstödet. Inte heller nuvarande statsministerpartiet Smer-Sd får någon enkel uppgift att bilda regering.

Källor: Kafkadesk, Balkan Insight, Reuters

Diskussion om artikeln